Dinsdagochtend 26 april, na vijf maanden onderhandelen, was het akkoord rond. Airopack Technology Group (ATG), de Zwitserse beursgenoteerde partner van Resilux, koopt het 50 procentbelang van Resilux in Airolux.

Daarmee stapt Resilux dan toch uit Airolux, de beloftevolle producent van revolutionaire kunststoffen spuitbussen zonder drijfgas. In 2010 begonnen de twee bedrijven de joint venture. Het potentieel van Airolux is enorm, zo wordt al jaren beweerd. De kunststoffen spuitbussen zonder drijfgas, onder de naam Airopack, zijn een alternatief voor producenten van drijfgas. De wereld verbruikt vandaag 16 miljard spuitbussen, voor onder meer haarlak, deodoranten, en scheerschuim. Airopack kan die industrie doen wankelen. Voor de productie van Airopack is een vijfde minder energie nodig en de CO2-uitstoot van de spuitbussen daalt met 65 procent. Drijfgassen worden overbodig. In 2014 haalde het bedrijf een grote klant binnen: Procter & Gamble, voor het scheerschuim Gillette Fusion Proglide.

De Nederlanders van ATG leveren de patenten en de technologie voor het drukventiel en het verstuiven van de cosmetica. Resilux, als ervaren speler in kunststofverpakkingen, moest het machinepark ontwikkelen voor een massale productie. "De Uber van de verpakkingen", juichte KBC analist Guy Sips.

"Men sprak over de Uber van de verpakkingen", nuanceert Dirk De Cuyper, duidelijk opgelucht na vijf maanden lange en slepende onderhandelingen en een finaal akkoord op zak. "Ik heb dat woord nooit gebruikt."

Resilux ontvangt 62 miljoen euro. Tijd voor een uitzonderlijk dividend voor de aandeelhouders?

De Cuyper:"We zullen zien. We moeten dat nog in de raad van bestuur bespreken. Maar de nieuwe middelen zullen in de eerste plaats gaan naar de verdere groei van Resilux. Dat is de prioriteit."

Resilux investeert in bijkomende productiecapaciteit. U verwacht de volgende drie tot zeven jaar opnieuw groei in uw kernactiviteit, de markt met petflessen.

De Cuyper: "Ik was de voorbije maanden nog enkel met onderhandelen in de zaak met Airolux bezig. Nu kan ik eindelijk weer de business aanpakken. In Europa is nog veel groei mogelijk. We gaan ook op zoek naar nieuwe activiteiten. Resilux is al twintig jaar een groeibedrijf."

Gelooft u nog in Airopack?

De Cuyper: "Ja, ik geloof nog in Airopack, maar het zal anders moeten gebeuren. Niet via een joint venture."

Wenst u Quint Kelders, de CEO van Airopack Technology Group, succes?

De Cuyper: "Ik wens het product Airopack het beste."

Airopack Technology Group meldt wel dat Resilux als wereldwijde bevoorrechte toeleveraar de verpakkingen kan blijven leveren.

De Cuyper: "Het is niet omdat je een contract aangeboden krijgt, dat je het ook zal doen. We zullen erover onderhandelen."

ATG neemt nu een nieuwe partner aan boord, het Amerikaanse investeringsfonds Apollo Global Management. Heeft u nooit zelf aan een samenwerking gedacht?

De Cuyper: "Een samenwerking met drie zou het alleen maar nog moeilijker gemaakt hebben."

Dinsdagochtend 26 april, na vijf maanden onderhandelen, was het akkoord rond. Airopack Technology Group (ATG), de Zwitserse beursgenoteerde partner van Resilux, koopt het 50 procentbelang van Resilux in Airolux.Daarmee stapt Resilux dan toch uit Airolux, de beloftevolle producent van revolutionaire kunststoffen spuitbussen zonder drijfgas. In 2010 begonnen de twee bedrijven de joint venture. Het potentieel van Airolux is enorm, zo wordt al jaren beweerd. De kunststoffen spuitbussen zonder drijfgas, onder de naam Airopack, zijn een alternatief voor producenten van drijfgas. De wereld verbruikt vandaag 16 miljard spuitbussen, voor onder meer haarlak, deodoranten, en scheerschuim. Airopack kan die industrie doen wankelen. Voor de productie van Airopack is een vijfde minder energie nodig en de CO2-uitstoot van de spuitbussen daalt met 65 procent. Drijfgassen worden overbodig. In 2014 haalde het bedrijf een grote klant binnen: Procter & Gamble, voor het scheerschuim Gillette Fusion Proglide.De Nederlanders van ATG leveren de patenten en de technologie voor het drukventiel en het verstuiven van de cosmetica. Resilux, als ervaren speler in kunststofverpakkingen, moest het machinepark ontwikkelen voor een massale productie. "De Uber van de verpakkingen", juichte KBC analist Guy Sips."Men sprak over de Uber van de verpakkingen", nuanceert Dirk De Cuyper, duidelijk opgelucht na vijf maanden lange en slepende onderhandelingen en een finaal akkoord op zak. "Ik heb dat woord nooit gebruikt."De Cuyper:"We zullen zien. We moeten dat nog in de raad van bestuur bespreken. Maar de nieuwe middelen zullen in de eerste plaats gaan naar de verdere groei van Resilux. Dat is de prioriteit."De Cuyper: "Ik was de voorbije maanden nog enkel met onderhandelen in de zaak met Airolux bezig. Nu kan ik eindelijk weer de business aanpakken. In Europa is nog veel groei mogelijk. We gaan ook op zoek naar nieuwe activiteiten. Resilux is al twintig jaar een groeibedrijf."De Cuyper: "Ja, ik geloof nog in Airopack, maar het zal anders moeten gebeuren. Niet via een joint venture."De Cuyper: "Ik wens het product Airopack het beste."Airopack Technology Group meldt wel dat Resilux als wereldwijde bevoorrechte toeleveraar de verpakkingen kan blijven leveren.De Cuyper: "Het is niet omdat je een contract aangeboden krijgt, dat je het ook zal doen. We zullen erover onderhandelen."De Cuyper: "Een samenwerking met drie zou het alleen maar nog moeilijker gemaakt hebben."