Sinds stamvader Leon Leander Bekaert het gelijknamige bedrijf startte, is de vijfde generatie aan zet. De vertakking is beperkt, want drie van de vijf Bekaert-kinderen van de tweede generatie huwden met een Velge, een familie van notabelen uit het Pajottenland.

Later volgden nog meer verstandshuwelijken. Het wemelt van al dan niet zelf verworven adellijke titels, met jonkheren, baronnen en graven. Met namen als De Liedekerke, De T'Serclaes de Wommersom, De Woot de Trixhe, De Beauffort, Cardon de Lichtbuer, en andere Van de Walle de Ghelckes. Het mag dan wel allemaal begonnen zijn in het West-Vlaamse Zwevegem "met twee kruiwagens en het draaien van pinnekesdraad", aldus de familiale aandeelhouder Christophe Velge, de familiale Bekaert-aandeelhouders zijn vooral Belgen en unitaristen in hart en nieren.

Wat doen de families met de dividenden via Bekaert? Het spectrum reikt ver van een vrijetijdsbesteding in het meer dan begoede milieu, bijvoorbeeld op golfterreinen, als medeorganisator bij Waregem Koerse, of exclusieve Brusselse ruiterclubs, tot nijver ondernemerschap. De stille renteniers zijn in de meerderheid.
Constantin van Rijckevorsel nam bijvoorbeeld als volleerd ruiter drie keer deel aan de Olympische Spelen. Velen zijn ook actief in vzw's voor het goede doel, bijvoorbeeld Unicef of Spullenhulp, of opvanghuizen voor alleenstaande vrouwen.

Maar er zijn ook de kapitaalverschaffers. Sophie Velge werd vennoot in E-Capital, een fonds van voornamelijk Waalse investeerders. De familie Pirmez behoort tot de categorie van volbloed ondernemers. Ze baat in het Naamse Mercedes-garages uit. Philippe de Visscher, broer van de Bekaert-bestuurder François de Visscher, is actief in België en de buurlanden met radartechnologie voor verkeersgeleiding en de automatische opening van deuren. Christophe Velge is via de holding Finparco actief in diverse niches van uitzendarbeid. (W.R.)

Sinds stamvader Leon Leander Bekaert het gelijknamige bedrijf startte, is de vijfde generatie aan zet. De vertakking is beperkt, want drie van de vijf Bekaert-kinderen van de tweede generatie huwden met een Velge, een familie van notabelen uit het Pajottenland. Later volgden nog meer verstandshuwelijken. Het wemelt van al dan niet zelf verworven adellijke titels, met jonkheren, baronnen en graven. Met namen als De Liedekerke, De T'Serclaes de Wommersom, De Woot de Trixhe, De Beauffort, Cardon de Lichtbuer, en andere Van de Walle de Ghelckes. Het mag dan wel allemaal begonnen zijn in het West-Vlaamse Zwevegem "met twee kruiwagens en het draaien van pinnekesdraad", aldus de familiale aandeelhouder Christophe Velge, de familiale Bekaert-aandeelhouders zijn vooral Belgen en unitaristen in hart en nieren. Wat doen de families met de dividenden via Bekaert? Het spectrum reikt ver van een vrijetijdsbesteding in het meer dan begoede milieu, bijvoorbeeld op golfterreinen, als medeorganisator bij Waregem Koerse, of exclusieve Brusselse ruiterclubs, tot nijver ondernemerschap. De stille renteniers zijn in de meerderheid. Constantin van Rijckevorsel nam bijvoorbeeld als volleerd ruiter drie keer deel aan de Olympische Spelen. Velen zijn ook actief in vzw's voor het goede doel, bijvoorbeeld Unicef of Spullenhulp, of opvanghuizen voor alleenstaande vrouwen. Maar er zijn ook de kapitaalverschaffers. Sophie Velge werd vennoot in E-Capital, een fonds van voornamelijk Waalse investeerders. De familie Pirmez behoort tot de categorie van volbloed ondernemers. Ze baat in het Naamse Mercedes-garages uit. Philippe de Visscher, broer van de Bekaert-bestuurder François de Visscher, is actief in België en de buurlanden met radartechnologie voor verkeersgeleiding en de automatische opening van deuren. Christophe Velge is via de holding Finparco actief in diverse niches van uitzendarbeid. (W.R.)