Maar liefst 58 procent van de elektronica die in de EU worden gecontroleerd, beantwoordt niet aan de Europese standaarden. Bij speelgoed gaat het om 32 procent. Met een nieuwe verordening, die dus meteen in alle lidstaten van kracht moet worden, wil de Commissie de nationale markttoezichtautoriteiten beter doen samenwerken om slechte producten sneller uit de rekken te halen.

De bedoeling is dat er meer informatie wordt uitgewisseld over illegale producten en lopende onderzoeken, maar ook dat de producten zelf beter worden gecontroleerd. 'De eengemaakte markt steunt op vertrouwen', legt Europees commissaris voor Interne Markt Elzbieta Bienkoswska uit. 'Door de schandalen met borstimplantaten en dieselgate is dit vertrouwen ondermijnd, en om het te herstellen zijn strengere controles over de hele linie nodig. Gebrekkige producten zijn niet welkom in de EU.'

Tegelijk wil de Commissie het kmo's gemakkelijker maken om hun producten in heel Europa te verkopen. Ze wil daarvoor de procedure van wederzijdse erkenning een boost geven. Producten kunnen in principe vrij circuleren binnen de eengemaakte markt van zodra ze in één lidstaat in de handel zijn gebracht, maar in de toekomst zullen bedrijven sneller weten of ze hun producten ook in een andere EU-landen kunnen verkopen.

Maar liefst 58 procent van de elektronica die in de EU worden gecontroleerd, beantwoordt niet aan de Europese standaarden. Bij speelgoed gaat het om 32 procent. Met een nieuwe verordening, die dus meteen in alle lidstaten van kracht moet worden, wil de Commissie de nationale markttoezichtautoriteiten beter doen samenwerken om slechte producten sneller uit de rekken te halen. De bedoeling is dat er meer informatie wordt uitgewisseld over illegale producten en lopende onderzoeken, maar ook dat de producten zelf beter worden gecontroleerd. 'De eengemaakte markt steunt op vertrouwen', legt Europees commissaris voor Interne Markt Elzbieta Bienkoswska uit. 'Door de schandalen met borstimplantaten en dieselgate is dit vertrouwen ondermijnd, en om het te herstellen zijn strengere controles over de hele linie nodig. Gebrekkige producten zijn niet welkom in de EU.' Tegelijk wil de Commissie het kmo's gemakkelijker maken om hun producten in heel Europa te verkopen. Ze wil daarvoor de procedure van wederzijdse erkenning een boost geven. Producten kunnen in principe vrij circuleren binnen de eengemaakte markt van zodra ze in één lidstaat in de handel zijn gebracht, maar in de toekomst zullen bedrijven sneller weten of ze hun producten ook in een andere EU-landen kunnen verkopen.