Europa leidt offensief om Amerikaanse sancties tegen Rusland te verlichten

21/04/18 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Bron: Belga

Verschillende Europese landen proberen de Verenigde Staten ervan te overtuigen om de sancties die twee weken geleden getroffen werden tegen Rusland, af te zwakken. Met name de maatregelen tegen aluminiumproducent Rusal dreigen ook de Europese economie hard te treffen. Dat schrijft de Britse krant Financial Times.

Europa leidt offensief om Amerikaanse sancties tegen Rusland te verlichten

Vladimir Poetin © Belga

De Verenigde Staten kondigden op 6 april nieuwe sancties aan tegen zeven Russische oligarchen en een tiental prominente Russische bedrijven. Washington verdedigt de strenge maatregelen door te verwijzen naar Russische cyberactiviteiten en andere vormen van inmenging in het Westen. Vooral de sancties tegen Rusal, de grootste aluminiumproducent ter wereld buiten China, misten hun impact niet: het bedrijf kelderde op de beurs en wereldwijd schoot de prijs van aluminium de hoogte in.

Europa trekt nu aan de noodrem. Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië willen in Washington een gezamenlijk pleidooi houden om de sancties af te zwakken. De bevoorrading van aluminium is aan het haperen en brengt de hele keten in een zodanig groot gevaar dat verschillende grote productiesites met sluiting bedreigd zijn, luidt het.

Het is ook niet denkbeeldig dat bedrijven waar veel aluminium of aluminiumoxide wordt verwerkt, zoals Airbus, BMW en Volkswagen, hun productie zullen moeten terugschroeven. 'Er bestaat een risico op flessenhalzen bij de aanvoer van aluminium en aluminiumoxide en op prijsstijgingen', waarschuwde de Duitse sectororganisatie WVMetalle deze week nog. Het vraagt 'een snelle politieke oplossing en uitzonderingen voor Europese importeurs'.

De komende week brengt zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Franse president Emmanuel Macron een bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump. De ontmoetingen kaderen in de diplomatieke inspanningen om de stroeve trans-Atlantische relaties te verbeteren. De sancties tegen Rusland - ook Europa wees overigens recent nog diplomaten uit - zullen ongetwijfeld de revue passeren.

Onze partners