Wijs en Heaven Can Wait fuseren

© Thomas Sweertvaegher
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Het Gentse webbureau Wijs en digitalemarketinggroep Heaven Can Wait smelten samen. IT-integrator Cronos wordt meerderheidsaandeelhouder van het nieuwe fusiebedrijf.

Het Gentse webbureau Wijs en digitalemarketinggroep Heaven Can Wait smelten samen. IT-integrator Cronos wordt meerderheidsaandeelhouder van het nieuwe fusiebedrijf.

Wijs begon als een eenvoudige websitebouwer. In die sector is een consolidatiegolf aan de gang waarbij bedrijven samengaan of worden opgekocht. Dat Wijs (vroeger Netlash-bSeen) een fusie aangaat, is dan ook niet echt een verrassing. Maar de naam van de fusiepartner is dat wel. Heaven Can Wait, in 2008 opgericht met steun van de IT-integrator Cronos, is een groep van jonge bedrijven uit de creatieve sector. De activiteiten zijn uiteenlopend. Het gaat van ontwikkelaars van apps en games, een designstudio tot videoproductie.

De groep die uit de samensmelting van Wijs en Heaven Can Wait ontstaat, heeft nog geen naam. Maar het concept is duidelijk: met de verschillende dochterbedrijven een totaalpakket aanbieden.

“We merkten dat onze klanten almaar meer vroegen”, zegt Bart De Waele van Wijs. “Ze willen niet alleen een website en een marketingcampagne, maar ook een app, een video of zelfs een volledige rebranding. Zoiets gaat ver boven de capaciteiten van een klassiek webbureau. Met een groep van gespecialiseerde bedrijven kunnen we die nieuwe behoeften wel invullen.”

In 2012 hadden Wijs en Heaven Can Wait samen een omzet van 9,5 miljoen euro en 95 werknemers. De nieuwe groep 2013 wil afsluiten met een geconsolideerde omzet van 12,5 miljoen euro en ongeveer 120 medewerkers. Een ambitieuze doelstelling, want de economie zit in een forse dip. “Nochtans is dat realistisch”, zegt De Waele. “Al onze dochters zijn groeibedrijven. We willen er dit jaar nog enkele opstarten, zodat we de markt nog beter kunnen afdekken.”

De meerderheidsaandeelhouder in de nieuwe groep is de IT-dienstverlener Cronos, ook al een groep van IT-bedrijven met een geconsolideerde jaaromzet van ongeveer 250 miljoen euro. “Cronos heeft destijds de opstart van Heaven Can Wait gefinancierd”, vertelt Sven Luyten van Heaven Can Wait, die zelf vijftien jaar bij Cronos heeft gewerkt. “Ook in de nieuwe groep zal het op de achtergrond blijven. We mogen een volledige onafhankelijke koers varen en zijn geen deel van Cronos. Alles is heel goed doorgepraat met de bedrijfstop van Cronos. Dat zijn interessante sparringpartners van wie we veel kunnen leren.”

De fusiegroep wordt een losse organisatie van 15 gespecialiseerde bedrijven. Ze zijn complementair en er is weinig overlapping. Daardoor is een complete integratie moeilijk. “We willen dat absoluut vermijden”, verklaart Jason Poirier van Heaven Can Wait. “We hebben in de sector al veel consolidaties gezien waarbij alles tot één bedrijf werd gesmeed. De keuze om een zo compleet mogelijk aanbod te hebben is niet verkeerd, maar vaak loopt het faliekant af. Het takenpakket is zo divers dat het erg moeilijk is om als monolithisch bedrijf voldoende kwaliteit te leveren in al die segmenten. Bovendien gedijt creativiteit vaak niet zo goed in een grote groep. Daarom houden we vast aan onafhankelijke en gespecialiseerde bedrijven.”

“We willen vermijden dat we een logge olietanker wordt”, pikt De Waele in. “We moeten een vloot van speedboten blijven. Wendbaarheid is cruciaal, want onze sector verandert razendsnel. Je moet constant inspelen op nieuwe technologie. Wie dat niet doet, riskeert klanten te verliezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content