Het VSC is tot nog toe met eenmalige gelden opgebouwd. Eind 2010 liep het budget voor de 8 hooggespecialiseerde personeelsleden af.

De Herculesstichting, die onderzoeksinfrastructuur financiert, sprong voor 6 maanden bij. Dat geld is in juni op. Het VSC heeft nog centen uit 2009-2010 om de supercomputer te kopen, niet voor de werking.

"Het is niet zo dat we over twee maanden sluiten", zegt VSC-coördinator Kurt Lust. "De universiteiten (die samen het VSC runnen, nvdr) zullen nog wel wat geld vinden. Maar zonder stabiele financiering kunnen we geen duidelijke boodschap brengen naar de industrie. Je kunt een universitaire supercomputer nog niet alleen met geld van de industrie draaiende houden."

Op het kabinet van minister Lieten belooft woordvoerder Robbie Scaut dat de "enkele honderdduizenden" die het VSC voor zijn werking tot eind 2011 nodig heeft nog deze maand zullen worden vrijgemaakt.

"Voor minister Lieten is het VSC een zeer belangrijk project. Tot op vandaag hebben we daar al 16,8 miljoen euro in geïnvesteerd", zegt Scaut.

Volgens voorzitter Bart De Moor van de Herculesstichting ligt bij minister Lieten een dossier om vanaf 2012 elk jaar 10 miljoen euro te voorzien voor het VSC. De Moor: "De opbrengst van die investering is heel hoog, zowel voor de Vlaamse onderzoeksinstellingen als voor de industrie".

B.L.

Het VSC is tot nog toe met eenmalige gelden opgebouwd. Eind 2010 liep het budget voor de 8 hooggespecialiseerde personeelsleden af. De Herculesstichting, die onderzoeksinfrastructuur financiert, sprong voor 6 maanden bij. Dat geld is in juni op. Het VSC heeft nog centen uit 2009-2010 om de supercomputer te kopen, niet voor de werking. "Het is niet zo dat we over twee maanden sluiten", zegt VSC-coördinator Kurt Lust. "De universiteiten (die samen het VSC runnen, nvdr) zullen nog wel wat geld vinden. Maar zonder stabiele financiering kunnen we geen duidelijke boodschap brengen naar de industrie. Je kunt een universitaire supercomputer nog niet alleen met geld van de industrie draaiende houden." Op het kabinet van minister Lieten belooft woordvoerder Robbie Scaut dat de "enkele honderdduizenden" die het VSC voor zijn werking tot eind 2011 nodig heeft nog deze maand zullen worden vrijgemaakt. "Voor minister Lieten is het VSC een zeer belangrijk project. Tot op vandaag hebben we daar al 16,8 miljoen euro in geïnvesteerd", zegt Scaut. Volgens voorzitter Bart De Moor van de Herculesstichting ligt bij minister Lieten een dossier om vanaf 2012 elk jaar 10 miljoen euro te voorzien voor het VSC. De Moor: "De opbrengst van die investering is heel hoog, zowel voor de Vlaamse onderzoeksinstellingen als voor de industrie". B.L.