V Pay-kaarten begin 2012 in België

© belga

“Ik ben behoorlijk zeker dat we één van de grote banken kunnen aankondigen als uitgever van V Pay in de komende maanden”, zei Michiel Wielhouwer, countrymanager Benelux van Visa, woensdagochtend op de jaarlijkse persconferentie van Visa Benelux in Brussel.

V Pay is de debetkaart van Visa. Het is een rechtstreekse concurrent van Maestro van MasterCard en in België ook van Bancontact/Mister Cash. Dat laatste kaartschema is in handen van de Brand and License Company, die zelf eigendom is van BNP Paribas Fortis, ING, Axa, Dexia en KBC.

Michiel Wielhouwer bracht dezelfde boodschap ook al vorig jaar. Toen klonk de adoptie van V Pay door een Belgische bank wel meer als een doelstelling dan als een “behoorlijke zekerheid”. Sindsdien heeft Visa een akkoord gesloten met de Europese Commissie. Daarin worden bepaalde kosten voor het aannemen van de V Pay-kaart voor handelaren beperkt tot gemiddeld 0,2 procent van de waarde van de verkopen. Banken en handelaren hebben nu dus een kijk op de kostprijs van V Pay. “Wij verwachten de eerste V Pay kaarten begin 2012 in België”, zegt Wielhouwer.
Volgens Wielhouwer kan in België nu ongeveer 60 procent van de winkelterminals V Pay transacties verwerken. Dit jaar zou dat 100 procent moeten worden.

Woordvoerder Jean-Michel Dasnoy van Atos Worldline, dat de grote meerderheid van de Belgische transactieterminals levert, wijst erop dat die terminals technisch nu al aangepast zijn voor gebruik met V Pay.

KBC ontkent overstap naar V Pay
In kringen van betaalkaartspecialisten verwacht men dat KBC V Pay gaat adopteren, al kan de beslissing om het gebruik van Maestro-kaarten tot Europa te beperken daar roet in het eten gooien. De relatieve onveiligheid van Maestro-kaarten buiten Europa was een troef van V Pay. V Pay werkt enkel op basis van chip en pincode en gebruikt niet de magneetstrip op de kaart. De kaart kan dus niet gekopieerd worden via de strip. Maar door het gebruik van Maestro buiten Europa nu afhankelijk te maken van een opt-in, werkt Maestro dat concurrentiële nadeel weg.

Dat kan een bank als KBC mogelijk bewegen om zijn opties te herzien. Perswoordvoerster Virginie Lauwers van KBC stelt echter dat KBC met MasterCard (Maestro) werkt om te beantwoorden aan de Europese SEPA-normen. “V-Pay ligt vandaag niet ter studie”, meldt ze. Zij bevestigt echter ook dat dergelijke contracten regelmatig worden geëvalueerd. “De keuze voor de ene of andere aanbieder blijft op termijn voor wijzigingen vatbaar”.

Verlies van marktaandeel in België Visa heeft dankzij de economische heropleving tot zijn eigen verrassing een prima jaar achter de rug in Europa, maar niet speciaal in België. De uitgaven met Visa-kaarten in de winkels stegen 4,9 procent, tegen 16 procent groei in Europa (waartoe bij Visa ook landen als Israël en Turkije behoren). Het aantal transacties in België groeide met 5,1 procent, tegen een groei met 17% in Europa. De gemiddelde transactiewaarde in België daalde met 0,3 procent, doordat Visa zijn klanten aanmoedigt om de kredietkaart ook voor kleinere bedragen te gebruiken. Volgens Michiel Wielhouwer speelt het een rol dat de Europese cijfers van Visa meer debetkaarttransacties omvatten. Volgens hem zijn die “minder crisisgevoelig”.

Een element dat de groei van Visa in België beïnvloedt is dat Argenta in 2009 besloot om zijn Visa-kredietkaarten in te ruilen voor MasterCard. Dat begon in 2010 praktische uitwerking te hebben. Maar volgens general manager Benelux Marcel Roelants van MasterCard heeft zijn bedrijf zijn marktaandeel ook verhoogd bij grote banken die meerdere kredietkaarten uitgeven, vooral in het “premium” segment. “De groei op de Belgische markt is meer dan vijf procent. Dus is het duidelijk dat Visa marktaandeel heeft verloren”, zegt hij.

Michiel Wielhouwer noemt het verlies “marginaal” en onderstreept dat Visa met een marktaandeel van “60 tot 65 procent” in kredietkaarten nog altijd een “stevige positie” heeft. Hij wijt de achteruitgang onder meer aan de hogere afwikkelingsvergoeding (interchange fee) die MasterCard kon aanrekenen aan de handelaren en doorschuiven naar de banken die MasterCard uitgaven. “Nu er een akkoord is over de interchange fees met de Europese Commissie, hebben we daar weer een gelijke uitgangspositie”, stelt Wielhouwer. Visa heeft naar eigen zeggen 2,82 miljoen kaarten in omloop, ongeveer evenveel als een jaar geleden.

MasterCard maakt meer gedetailleerde cijfers bekend op 3 februari 2011.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content