Die beslissing was gekmakend, politiek gemotiveerd en niet correct, klonk het. "Als je wordt beschuldigd van iets dat zo vreemd is van je waarden, komt de verontwaardiging naar boven", aldus Cook.

Apple sloot vanaf 1991 een akkoord met de Ierse overheid over de fiscale behandeling van de Europese winsten, die het in Ierland onderbrengt. Dat akkoord beschouwt de Commissie als staatssteun, die Apple voor 13,5 miljard euro moet terugstorten aan de Ierse fiscus. Cook stelt dat hij de beslissing zal aanvechten, maar zal het bedrag wel op een derdenrekening storten.

De Amerikaanse fiscus eist enkel vennootschapsbelasting op winsten die in de VS worden gemaakt. Daarom parkeren veel Amerikaanse multinationals hun buitenlandse winsten buiten hun thuisland. In het geval van Apple zou het gaan om een geldvoorraad van 215 miljard dollar. Als die multinationals hun buitenlandse winsten echter repatriëren, kan de Amerikaanse overheid er wel een belasting op heffen. Cook liet verstaan dat hij vanaf volgend jaar een deel van zijn buitenlandse winsten naar de VS wil overbrengen.

Onrustwekkend

Cook heeft deels gelijk dat de Europese Commissie zich door politieke motieven laat leiden. Er is immers discussie tussen Europese landen en de VS over wie nu eigenlijk belasting mag heffen op die Europese winsten van VS-bedrijven. Vandaag nog bestempelt het Amerikaanse ministerie van Financiën de Europese beslissing als 'zeer onrustwekkend' in de New York Times. The Business Roundtable, de lobby van de grote Amerikaanse bedrijven spreekt van een 'roekeloze en dramatische overdrijving' en een 'daad van agressie' tegen een regering en een buitenlandse onderneming.

Cook: "Het is alsof je in een sport meespeelt of een kampioenschap wint en de goals op een andere manier worden behandeld."

Die beslissing was gekmakend, politiek gemotiveerd en niet correct, klonk het. "Als je wordt beschuldigd van iets dat zo vreemd is van je waarden, komt de verontwaardiging naar boven", aldus Cook.Apple sloot vanaf 1991 een akkoord met de Ierse overheid over de fiscale behandeling van de Europese winsten, die het in Ierland onderbrengt. Dat akkoord beschouwt de Commissie als staatssteun, die Apple voor 13,5 miljard euro moet terugstorten aan de Ierse fiscus. Cook stelt dat hij de beslissing zal aanvechten, maar zal het bedrag wel op een derdenrekening storten.De Amerikaanse fiscus eist enkel vennootschapsbelasting op winsten die in de VS worden gemaakt. Daarom parkeren veel Amerikaanse multinationals hun buitenlandse winsten buiten hun thuisland. In het geval van Apple zou het gaan om een geldvoorraad van 215 miljard dollar. Als die multinationals hun buitenlandse winsten echter repatriëren, kan de Amerikaanse overheid er wel een belasting op heffen. Cook liet verstaan dat hij vanaf volgend jaar een deel van zijn buitenlandse winsten naar de VS wil overbrengen.Cook heeft deels gelijk dat de Europese Commissie zich door politieke motieven laat leiden. Er is immers discussie tussen Europese landen en de VS over wie nu eigenlijk belasting mag heffen op die Europese winsten van VS-bedrijven. Vandaag nog bestempelt het Amerikaanse ministerie van Financiën de Europese beslissing als 'zeer onrustwekkend' in de New York Times. The Business Roundtable, de lobby van de grote Amerikaanse bedrijven spreekt van een 'roekeloze en dramatische overdrijving' en een 'daad van agressie' tegen een regering en een buitenlandse onderneming. Cook: "Het is alsof je in een sport meespeelt of een kampioenschap wint en de goals op een andere manier worden behandeld."