In december 2009 zijn er thuiskopieheffingen op geheugenkaartjes en smartphones met mp3-en mp4-functies ingevoerd bij koninklijk besluit. Die worden geïnd door de vennootschap Auvibel voor rekening van onder meer Sabam.

Nokia Belgium en Sony Ericsson Mobile Communications waren tegen die "Auvibel-taks" in beroep gegaan bij de Raad van State. Zij vonden dat de mp3- en mp4-spelers op smartphones maar een bijkomende functie zijn en over het algemeen niet of weinig gebruikt worden om privékopies te maken.

Zij baseerden zich vervolgens onder meer op het zogenaamde Padawan-arrest van Europese Hof van Justitie. In 2010 stelde het Hof daarin dat de thuiskopieheffing niet verschuldigd is als duidelijk is dat de betrokken materialen niet bij private gebruikers terechtkomen en er geen thuiskopies mee zullen genomen worden.

De Raad van State heeft de argumentatie van Nokia en Sony Ericsson niet gevolgd. Het Padawan-arrest stelt namelijk ook dat er niet moet bewezen worden dat er effectief privékopies worden gemaakt met de betrokken geheugenkaartjes of potentiële reproductieapparatuur als die bedoeld zijn voor privépersonen.

De bezitters van die apparatuur worden verondersteld "hun functies volledig te benutten, inclusief het kopiëren". Dat die dingen bij fysieke privé-personen terechtkomen, volstaat dus om de thuiskopieheffing te legitimeren.

Ook de andere, meer technisch-juridische argumenten van Nokia en Sony Ericsson heeft de Raad van State in zijn arrest van 1 december verworpen. (BL)

In december 2009 zijn er thuiskopieheffingen op geheugenkaartjes en smartphones met mp3-en mp4-functies ingevoerd bij koninklijk besluit. Die worden geïnd door de vennootschap Auvibel voor rekening van onder meer Sabam. Nokia Belgium en Sony Ericsson Mobile Communications waren tegen die "Auvibel-taks" in beroep gegaan bij de Raad van State. Zij vonden dat de mp3- en mp4-spelers op smartphones maar een bijkomende functie zijn en over het algemeen niet of weinig gebruikt worden om privékopies te maken. Zij baseerden zich vervolgens onder meer op het zogenaamde Padawan-arrest van Europese Hof van Justitie. In 2010 stelde het Hof daarin dat de thuiskopieheffing niet verschuldigd is als duidelijk is dat de betrokken materialen niet bij private gebruikers terechtkomen en er geen thuiskopies mee zullen genomen worden. De Raad van State heeft de argumentatie van Nokia en Sony Ericsson niet gevolgd. Het Padawan-arrest stelt namelijk ook dat er niet moet bewezen worden dat er effectief privékopies worden gemaakt met de betrokken geheugenkaartjes of potentiële reproductieapparatuur als die bedoeld zijn voor privépersonen. De bezitters van die apparatuur worden verondersteld "hun functies volledig te benutten, inclusief het kopiëren". Dat die dingen bij fysieke privé-personen terechtkomen, volstaat dus om de thuiskopieheffing te legitimeren. Ook de andere, meer technisch-juridische argumenten van Nokia en Sony Ericsson heeft de Raad van State in zijn arrest van 1 december verworpen. (BL)