Waegener R&D vroeg op 13 augustus 2010 bescherming tegen zijn schuldeisers. Sinds 25 augustus werkt het bedrijf onder de wet op de continuïteit van ondernemingen (WCO).

Vanmorgen stemmen de schuldeisers over een voorstel van schuldherschikking. Dat gebeurt om 11 u op de rechtbank van koophandel in Turnhout. De rechtbank moet het voorstel daarna nog homologeren. Het akkoord over de schulden moet een einde maken aan de WCO, waarna Waegener terug een normaal bedrijf kan worden.

236 schuldeisers

Een eerste lijst met schuldeisers werd al voorgelegd op 25 januari. Begin deze maand werd een addendum ingediend. Volgens dit document gaat het nu om 236 schuldeisers die samen 11,17 miljoen euro tegoed hebben van Waegener.

Ze zijn verdeeld in zes categorieën die elk een verschillende regeling krijgen.

Alleen ING België, Jemsz Invest (de verkoper van het bedrijfsgebouw in Beerse) en een kantoorinrichter zijn buitengewone schuldeisers en zouden hun schuldvordering geheel terugkrijgen. De overigen krijgen tussen 60 en 80 procent terug op termijnen die soms tot in 2014 lopen.

De gewone schuldeisers moeten ook afzien van intresten, boetes, gerechtskosten en dergelijke.

Het plan moet de steun krijgen van de meerheid van de schuldeisers die aangifte gedaan hebben. Die groep moet ook meer dan de helft van de schulden omvatten.

Als het afgewezen wordt, wil Waegener R&D aan de rechtbank vragen om de activiteiten van de onderneming geheel of gedeeltelijk aan een andere partij te mogen overdragen.

Nettoverlies van 6,3 miljoen over boekjaar 2010

Waegener Research & Development heeft intussen ook een jaarrekening voor zijn boekjaar tot 30 juni 2010 voorgelegd. Daaruit blijkt een negatief eigen vermogen van -6,4 miljoen op een balanstotaal van 12,9 miljoen. De omzet was 4,7 miljoen, de brutomarge -3,1 miljoen, het nettoresultaat -6,3 miljoen.
Waegener R&D is echter alleen de werkmaatschappij.

De aandelen zijn in handen van de holding Waegener Group. Bij de inbreng van de aandelen van de werkmaatschappij in de holding, twee maanden voor het afsluiten van deze jaarrekening, werden ze gewaardeerd op 7,33 miljoen euro.

Op dat moment stapten ook een aantal bekende en minder bekende Vlamingen uit de show-, sport- en vastgoedwereld in het kapitaal van Waegener Group. De controle bleef in handen van oprichter Levi Dewaegenaere en zijn vertrouwelingen.

Hombergh Holdings

Op 22 december van vorig jaar schreef de controversiële "president" van Waegener Group, Wout van Loon, dan in een vage persmededeling dat een "Consortium" van Hombergh Holdings en Mountain View Capital de meerderheid had genomen in Waegener Group.

Hombergh Holdings wordt gecontroleerd door de Nederlandse zakenman Hendrik van den Hombergh.

Volgens de Zwitserse bedrijvendatabase moneyhouse is Wout van Loon de enige eigenaar van Mountain View Capital AG, dat zijn zetel heeft in Zug.

Aangenomen wordt dat Hombergh Holdings vers kapitaal zal stoppen in Waegener zodra het reorganisatieplan is goedgekeurd.

B.L.

Waegener R&D vroeg op 13 augustus 2010 bescherming tegen zijn schuldeisers. Sinds 25 augustus werkt het bedrijf onder de wet op de continuïteit van ondernemingen (WCO). Vanmorgen stemmen de schuldeisers over een voorstel van schuldherschikking. Dat gebeurt om 11 u op de rechtbank van koophandel in Turnhout. De rechtbank moet het voorstel daarna nog homologeren. Het akkoord over de schulden moet een einde maken aan de WCO, waarna Waegener terug een normaal bedrijf kan worden. 236 schuldeisersEen eerste lijst met schuldeisers werd al voorgelegd op 25 januari. Begin deze maand werd een addendum ingediend. Volgens dit document gaat het nu om 236 schuldeisers die samen 11,17 miljoen euro tegoed hebben van Waegener. Ze zijn verdeeld in zes categorieën die elk een verschillende regeling krijgen. Alleen ING België, Jemsz Invest (de verkoper van het bedrijfsgebouw in Beerse) en een kantoorinrichter zijn buitengewone schuldeisers en zouden hun schuldvordering geheel terugkrijgen. De overigen krijgen tussen 60 en 80 procent terug op termijnen die soms tot in 2014 lopen. De gewone schuldeisers moeten ook afzien van intresten, boetes, gerechtskosten en dergelijke. Het plan moet de steun krijgen van de meerheid van de schuldeisers die aangifte gedaan hebben. Die groep moet ook meer dan de helft van de schulden omvatten. Als het afgewezen wordt, wil Waegener R&D aan de rechtbank vragen om de activiteiten van de onderneming geheel of gedeeltelijk aan een andere partij te mogen overdragen. Nettoverlies van 6,3 miljoen over boekjaar 2010 Waegener Research & Development heeft intussen ook een jaarrekening voor zijn boekjaar tot 30 juni 2010 voorgelegd. Daaruit blijkt een negatief eigen vermogen van -6,4 miljoen op een balanstotaal van 12,9 miljoen. De omzet was 4,7 miljoen, de brutomarge -3,1 miljoen, het nettoresultaat -6,3 miljoen. Waegener R&D is echter alleen de werkmaatschappij.De aandelen zijn in handen van de holding Waegener Group. Bij de inbreng van de aandelen van de werkmaatschappij in de holding, twee maanden voor het afsluiten van deze jaarrekening, werden ze gewaardeerd op 7,33 miljoen euro. Op dat moment stapten ook een aantal bekende en minder bekende Vlamingen uit de show-, sport- en vastgoedwereld in het kapitaal van Waegener Group. De controle bleef in handen van oprichter Levi Dewaegenaere en zijn vertrouwelingen. Hombergh Holdings Op 22 december van vorig jaar schreef de controversiële "president" van Waegener Group, Wout van Loon, dan in een vage persmededeling dat een "Consortium" van Hombergh Holdings en Mountain View Capital de meerderheid had genomen in Waegener Group. Hombergh Holdings wordt gecontroleerd door de Nederlandse zakenman Hendrik van den Hombergh. Volgens de Zwitserse bedrijvendatabase moneyhouse is Wout van Loon de enige eigenaar van Mountain View Capital AG, dat zijn zetel heeft in Zug. Aangenomen wordt dat Hombergh Holdings vers kapitaal zal stoppen in Waegener zodra het reorganisatieplan is goedgekeurd. B.L.