‘Roamingvoorstel EU-Raad is nonsens’

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Voor de Europese eenheidsmarkt zijn er belangrijker dingen te doen dan roaming zonder meerprijs, vindt Jacques Bonifay, de CEO van de roamingspecialist Transatel. De afwikkelingstarieven gelijkschakelen voor de hele Europese Unie bijvoorbeeld. Of de btw op mobiele diensten uniform maken.

Transatel is een pionier in alternatieve roaming en heeft nu 650.000 SIM-kaarten onder beheer. Bonifay noemt de voorstellen van de EU-Raad “nonsens”. “Het beste wordt de vijand van het goede”, zegt hij aan de telefoon. “Het is mooi de roamingkosten omlaag te brengen, maar je moet wel weten wat je doet.”

“Zeggen dat we Roam Like At Home (roaming zonder meerprijs, nvdr) gaan doen, maar enkel voor de eerste 5 minuten, de eerste 5 sms’en of de eerste 5 megabytes, schept een enorme technische complexiteit. We zullen opnieuw een massa geld uitgeven aan informatici die we nu al niet kunnen rekruteren. Bovendien is het voorstel dwaas. De klant zal het systeem niet begrijpen. Uiteindelijk draait hij voor de kosten op.”

Roaming Like At Home (RLAH) dreigt de kleine operatoren en de ‘mvno’-operatoren zonder eigen netwerk uit de markt te duwen, waarschuwt Bonifay, die ook voorzitter is van de European Association of Full MVNO, waartoe Telenet behoort. “Als je dat wil invoeren, moet je ook de groothandelstarieven verlagen. Dat gebeurt niet. Dus ben je bezig de kleine spelers te wurgen. Zij zijn nu al de zwakste actoren en je maakt hen nog zwakker. Terwijl zij er wel voor zorgen dat er concurrentie is.”

Onderliggende tariefverschillen aanpakken

“Roaming is intrinsiek duurder. Niet veel, maar een beetje. Je moet er roamingakkoorden voor afsluiten en je moet er technische infrastructuur voor voorzien. Ik ben niet tegen een verdere verlaging van de retailprijzen voor roaming, als tegelijk ook de groothandelsprijzen dalen. Vooral de tarieven voor data kunnen lager. Die blijven toch een beetje hoog. Maar voor spraak en sms zitten we niet meer met het schandaal dat roaming vijf jaar geleden nog was.” Het maximale roamingtarief voor spraak nu is 19 cent per minuut en 6 cent voor een sms, plus btw.

Volgens Bonifay zijn er belangrijker dingen te doen om tot een eengemaakte Europese telecommarkt te komen. “Eén: dezelfde btw-voet invoeren voor mobiele diensten in alle EU-landen. Twee: de tarieven voor de afwikkeling van oproepen en van sms gelijkschakelen in alle landen. Het is niet normaal dat sms-afwikkeling (wat een operator die een sms toekrijgt betaalt aan de operator vanwaar de sms is vertrokken, nvdr) in Luxemburg en Duitsland duurder is dan in Frankrijk of in Groot-Brittannië”, zegt hij.

Dergelijke afwikkelingstarieven zijn wél al op nationaal niveau gelijkgeschakeld, maar hun niveau verschilt aanzienlijk van land tot land. Dat maakt het moeilijk Europese tarieven te ontwikkelen.

Voor roaming pleit Bonifay ervoor het huidige systeem van limieten op retail- en groothandelstarieven gewoon verder te zetten. “Je moet de groothandelstarieven omlaag halen en verder de concurrentie laten spelen. Die concurrentie is er. Dat zie je al in Frankrijk, België en Duitsland. De roamingprijzen zijn er al veel gedaald en zij dalen nog verder.”

Dat is overigens ook de opvatting van de Europese conferentie van regulatoren Berec, die in februari een vergelijkende studie publiceerde. Alleen in Roemenië waren de groothandelstarieven in 2014 gestegen in vergelijking met 2013. De gemiddelde retailprijzen zitten nu duidelijk onder de opgelegde maxima.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content