Overnamegolf in de Europese communicatiesector

© reuters
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Carlos Slim kan de eerste niet-Europeaan zijn die met KPN een historische operator koopt in West-Europa. Het is er maar een uit een hele reeks in de telecom.

In juni rondde Liberty Global de overname van het Britse Virgin Media af. Hutchison kocht O2 Ireland van Telefonica. Vodafone bood 7,7 miljard euro voor Kabel Deutschland. In juli sloot Telefonica Deutschland een deal van 8,1 miljard euro voor de overname van zijn concurrent E-Plus, eigendom van KPN. De Europese concurrentieautoriteiten hebben de handen vol.

Achter het darwinisme van ‘jagers’ en ‘prooien’, en ‘sterke’ en ‘zwakke’ bedrijven, zitten een paar trends die de kooplust verklaren.

1. Dalende rentabiliteit

De rentabiliteit in de sector daalt bijna overal. De telecombranche profiteerde in het verleden van bovengemiddelde marges door feitelijke kartelvorming. De Europese Commissie heeft die excessen aangepakt met verplichte tariefverlagingen in roaming en mobiele interconnectie. De contractvoorwaarden voor particuliere klanten zijn fel verbeterd. Er is ook de economische crisis die in de omzet bijt van de conjunctuurgevoelige telecombedrijven. Tegen die achtergrond zijn operatoren op zoek naar groei. Overnames zijn een verleidelijke optie, vooral als het doelwit goedkoop oogt.

2. Bundels verkopen beter

Met de fenomenale winsten in mobiel leek het alsof pure gsm-operatoren als Vodafone gisse jongens waren. Dat blijkt nu toch niet zo te zijn. Hun positie is minder stevig dan spelers op de vaste lijn. In elk land zijn er wel drie of vier mobiele operatoren. Regulering en onderlinge concurrentie dwingen hen hun netwerkcapaciteit ook aan anderen te verkopen. Uitbaters van vaste netwerken als Telenet kunnen voordelig mobiele operatoren worden.

Het omgekeerde is lastiger. Mobiele operatoren die ook vastelijndiensten willen verkopen, kunnen gewoonlijk maar bij een of twee infrastructuurleveranciers terecht. Ze stappen in een markt waar de lakens al zijn uitgedeeld. Mobistar heeft daar voorlopig de handdoek in de ring gegooid.

3. Geld zat

Er is goedkoop geld in overvloed. Terwijl de doorsnee kmo zijn ziel in pand moet geven voor een lening, schuiven de financiers in rijen aan om Liberty Global en consoorten enorme kredieten te verlenen, ondanks hun hoge schuldgraad. De banken zijn er gerust in dat vooral kabeldistributeurs ook in de toekomst enorme hoeveelheden vrije cash blijven genereren, waarmee ze intresten kunnen betalen.

In de eerste zes maanden van 2013 waren al meer dan 44,5 miljard euro aan deals aangekondigd in de Europese telecom, bijna het dubbele van een jaar geleden.

4. Neelie gaat Amerikaans

Het lijkt een paradox, maar de Europese Commissie bevordert de overnamegolf op twee bijna diametraal tegenovergestelde manieren. Enerzijds zijn er de verplichte tariefverlagingen. Anderzijds staat eurocommissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes – die in de jaren tachtig de Nederlandse PTT verzelfstandigde _ onder zware druk om de rentabiliteit van de grote operatoren te verbeteren. Officieel moet dat investeringen in de netwerken van de toekomst mogelijk maken.

Het volledige artikel over de overnamekoorts in de telecomsector en over de reactie op de aandelenmarkten leest u in Trends van deze week

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content