In het eerste halfjaar 2013 werden al 838 gevallen van fraude met internetbankieren geregistreerd, samen goed voor een totaalbedrag van 2,7 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische federatie van de financiële sector Febelfin.

Fraude met internetbankieren is een recent fenomeen. Zo was er in 2011 sprake van slechts 94 gevallen. In 2012 was het aantal fraudegevallen al opgelopen tot 1.003, voor een bedrag van om en bij de 3 miljoen euro.

In de meeste fraudegevallen gaat het om 'phishing'. Daarbij sturen de fraudeurs klanten van de bank e-mailberichten, zogezegd in naam van de bank, en vragen hen om een aantal gegevens door te geven. De fraudeurs namen daarna telefonisch contact op, geven zich uit voor een medewerker van de bank en vragen om de response code door te geven die op het scherm van de kaartlezer verschijnt. Op die manier zijn ze in staat een bankrekening te plunderen.

Op de site van Febelfin vind je tips om internetfraude te voorkomen. (BO)

In het eerste halfjaar 2013 werden al 838 gevallen van fraude met internetbankieren geregistreerd, samen goed voor een totaalbedrag van 2,7 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische federatie van de financiële sector Febelfin.Fraude met internetbankieren is een recent fenomeen. Zo was er in 2011 sprake van slechts 94 gevallen. In 2012 was het aantal fraudegevallen al opgelopen tot 1.003, voor een bedrag van om en bij de 3 miljoen euro.In de meeste fraudegevallen gaat het om 'phishing'. Daarbij sturen de fraudeurs klanten van de bank e-mailberichten, zogezegd in naam van de bank, en vragen hen om een aantal gegevens door te geven. De fraudeurs namen daarna telefonisch contact op, geven zich uit voor een medewerker van de bank en vragen om de response code door te geven die op het scherm van de kaartlezer verschijnt. Op die manier zijn ze in staat een bankrekening te plunderen.Op de site van Febelfin vind je tips om internetfraude te voorkomen. (BO)