Denemarken zit in de laatste fase van de openstelling van zijn dominante kabeloperator. Denemarken is een speciaal geval omdat de dominante telefoonoperator TDC, tegelijk ook een belangrijk kabelnetwerk uitbaat.

Het telefoonnetwerk is gereguleerd, de kabel niet. Dat gaf TDC een stimulans om eerder te investeren in zijn kabelnetwerk dan in zijn telefoonnetwerk, vond de Deense regulator.

De alternatieve operatoren die TDC beconcurreren op zijn eigen telefoonnetwerk zouden daardoor mettertijd met verouderde technologie werken en het moeten afleggen tegen de kabel.

Veertien maanden geleden besloot de Deense regulator daarom TDC te verplichten ook zijn YouSee-kabelnetwerk open te stellen voor breedbandconcurrenten. Gezien de belangrijke kostprijs van zo'n openstelling voor TDC, stelde de Deense regulator twee voorwaarden: alternatieve operatoren moesten kandidaat zijn om op het kabelnetwerk te werken en er moest een duidelijke kostprijsberekening komen. Die voorwaarden zijn intussen vervuld.

Op 2 februari heeft de Deense regulator een voorlopige kostprijsberekening gepubliceerd. "Wij wachten de reacties daarop tot 8 maart. Ik vermoed dat onze beslissing in de eerste week van april definitief zal zijn", zegt Jonas Østrup van de telecomregulator.

Niet onbelangrijk detail: de Deense kostprijsberekening is uitgevoerd door Analysys Mason, dezelfde consultant die ook het Belgische BIPT bijstaat in zijn marktanalyses.

B.L.

Denemarken zit in de laatste fase van de openstelling van zijn dominante kabeloperator. Denemarken is een speciaal geval omdat de dominante telefoonoperator TDC, tegelijk ook een belangrijk kabelnetwerk uitbaat. Het telefoonnetwerk is gereguleerd, de kabel niet. Dat gaf TDC een stimulans om eerder te investeren in zijn kabelnetwerk dan in zijn telefoonnetwerk, vond de Deense regulator. De alternatieve operatoren die TDC beconcurreren op zijn eigen telefoonnetwerk zouden daardoor mettertijd met verouderde technologie werken en het moeten afleggen tegen de kabel. Veertien maanden geleden besloot de Deense regulator daarom TDC te verplichten ook zijn YouSee-kabelnetwerk open te stellen voor breedbandconcurrenten. Gezien de belangrijke kostprijs van zo'n openstelling voor TDC, stelde de Deense regulator twee voorwaarden: alternatieve operatoren moesten kandidaat zijn om op het kabelnetwerk te werken en er moest een duidelijke kostprijsberekening komen. Die voorwaarden zijn intussen vervuld. Op 2 februari heeft de Deense regulator een voorlopige kostprijsberekening gepubliceerd. "Wij wachten de reacties daarop tot 8 maart. Ik vermoed dat onze beslissing in de eerste week van april definitief zal zijn", zegt Jonas Østrup van de telecomregulator. Niet onbelangrijk detail: de Deense kostprijsberekening is uitgevoerd door Analysys Mason, dezelfde consultant die ook het Belgische BIPT bijstaat in zijn marktanalyses. B.L.