Terwijl de groei in mobieltjes in het algemeen lauw is, blijven smartphones hot. Volgens ABI Research verscheepten de fabrikanten in de eerste drie maanden 100 miljoen stuks, een groei met 75 procent tegenover het eerste kwartaal van 2010, maar een terugval met een half procent tegenover het vierde kwartaal.

Die beweging verbergt grote verschillen. Apple verscheepte 15 procent méér smartphones, vergeleken met het vierde kwartaal. Verizon nam een extra 2,5 miljoen iPhones af en in Azië-Pacific was het cadeautjesseizoen. Het marktaandeel van Apple steeg tot 19 procent.

Samsung deed nog beter dan Apple met een vooruitgang van 16 procent en nu al 13 procent marktaandeel in smartphones. HTC won 7 procent tot 9,5 miljoen. RIM (BlackBerry) raakte niet verder dan een vooruitgang van 2 procent. Verliezers waren Nokia met 15 procent sequentiële terugval en Motorola Mobility met 16%.

Volgens senior analist Michael Morgan van ABI Research waren niet zozeer de gewone seizoensverschillen, maar wel de terugval van Nokia de verklaring voor de stagnerende sequentiële verkopen. Nokia houdt nog 25 procent marktaandeel over. ABI Research ziet Nokia nog sneller terrein verliezen in 2011, ondanks de aangekondigde ommeslag naar Windows Phone 7.

Symbian, het besturingssysteem van Nokia dat nu wordt overgenomen door Accenture, zat nog in 25,6 miljoen smartphones in het jongste kwartaal.

Android blijft het meest populair, met meer dan 30 miljoen verscheepte smartphones in het eerste kwartaal.

B.L.

Terwijl de groei in mobieltjes in het algemeen lauw is, blijven smartphones hot. Volgens ABI Research verscheepten de fabrikanten in de eerste drie maanden 100 miljoen stuks, een groei met 75 procent tegenover het eerste kwartaal van 2010, maar een terugval met een half procent tegenover het vierde kwartaal. Die beweging verbergt grote verschillen. Apple verscheepte 15 procent méér smartphones, vergeleken met het vierde kwartaal. Verizon nam een extra 2,5 miljoen iPhones af en in Azië-Pacific was het cadeautjesseizoen. Het marktaandeel van Apple steeg tot 19 procent. Samsung deed nog beter dan Apple met een vooruitgang van 16 procent en nu al 13 procent marktaandeel in smartphones. HTC won 7 procent tot 9,5 miljoen. RIM (BlackBerry) raakte niet verder dan een vooruitgang van 2 procent. Verliezers waren Nokia met 15 procent sequentiële terugval en Motorola Mobility met 16%. Volgens senior analist Michael Morgan van ABI Research waren niet zozeer de gewone seizoensverschillen, maar wel de terugval van Nokia de verklaring voor de stagnerende sequentiële verkopen. Nokia houdt nog 25 procent marktaandeel over. ABI Research ziet Nokia nog sneller terrein verliezen in 2011, ondanks de aangekondigde ommeslag naar Windows Phone 7. Symbian, het besturingssysteem van Nokia dat nu wordt overgenomen door Accenture, zat nog in 25,6 miljoen smartphones in het jongste kwartaal. Android blijft het meest populair, met meer dan 30 miljoen verscheepte smartphones in het eerste kwartaal. B.L.