In vergelijking met de tijd die online wordt besteed, gaat slechts een fractie van de advertentie-uitgaven naar onlinereclame. Dat is in de VS zo en dat is ook het geval in België. De grote sterkte van onlinereclame is tegelijk haar achilleshiel. Alles is meetbaar, in de eerste plaats hoe massaal surfers advertenties negeren. Dat is de voornaamste reden waarom internetreclame nu vooral gedreven wordt door zoekertjes en kleinere campagnes en dat de tarieven er voor hetzelfde bereik veel lager liggen dan bij print en televisie.

Er wordt al jaren over gespeculeerd dat merkenreclame ook digitaal doorbreekt en dat grote adverteerders hun grote investeringen verschuiven van tv naar online. In de VS gaat het om miljarden dollars, in België om honderden miljoenen euro's. Maar de budgetten voor digitale communicatie blijven relatief bescheiden. Facebook heeft in theorie de beste kaarten voor die digitale sprong: het heeft het grootste publiek, veel van zijn gebruikers spenderen bijna evenveel tijd op de netwerksite als ze tv kijken en Facebook heeft een gedetailleerd profiel van al zijn gebruikers, het weet wat ze doen en wat ze willen. Maar gebruikers klikten te weinig op video's en daardoor is er te weinig capaciteit om reclame op te verkopen.

Miljarden video's leveren Facebook weinig op

Facebook loste dat vorig jaar handig op door alle video's automatisch te laten afspelen en die prioriteit te geven in de nieuwsstroom van gebruikers, ook op mobiele toestellen. Daardoor kan het nu triomfantelijk uitpakken met het cijfer van een miljard afgespeelde clipjes per dag. Gisteren stuurde het nog een persbericht uit over de explosieve groei van video op de site. Maar eigenlijk is Facebook nog altijd ver verwijderd van de vetpotten van tv-reclame, het gros van geld komt van kleinschalige campagnes. Het heeft de grote merkreclame nochtans nodig om verder te blijven groeien en de torenhoge waardering op de beurs te rechtvaardigen. De koers van het aandeel is meer dan 70 keer de winst.

In vergelijking met de tijd die online wordt besteed, gaat slechts een fractie van de advertentie-uitgaven naar onlinereclame. Dat is in de VS zo en dat is ook het geval in België. De grote sterkte van onlinereclame is tegelijk haar achilleshiel. Alles is meetbaar, in de eerste plaats hoe massaal surfers advertenties negeren. Dat is de voornaamste reden waarom internetreclame nu vooral gedreven wordt door zoekertjes en kleinere campagnes en dat de tarieven er voor hetzelfde bereik veel lager liggen dan bij print en televisie.Er wordt al jaren over gespeculeerd dat merkenreclame ook digitaal doorbreekt en dat grote adverteerders hun grote investeringen verschuiven van tv naar online. In de VS gaat het om miljarden dollars, in België om honderden miljoenen euro's. Maar de budgetten voor digitale communicatie blijven relatief bescheiden. Facebook heeft in theorie de beste kaarten voor die digitale sprong: het heeft het grootste publiek, veel van zijn gebruikers spenderen bijna evenveel tijd op de netwerksite als ze tv kijken en Facebook heeft een gedetailleerd profiel van al zijn gebruikers, het weet wat ze doen en wat ze willen. Maar gebruikers klikten te weinig op video's en daardoor is er te weinig capaciteit om reclame op te verkopen.Facebook loste dat vorig jaar handig op door alle video's automatisch te laten afspelen en die prioriteit te geven in de nieuwsstroom van gebruikers, ook op mobiele toestellen. Daardoor kan het nu triomfantelijk uitpakken met het cijfer van een miljard afgespeelde clipjes per dag. Gisteren stuurde het nog een persbericht uit over de explosieve groei van video op de site. Maar eigenlijk is Facebook nog altijd ver verwijderd van de vetpotten van tv-reclame, het gros van geld komt van kleinschalige campagnes. Het heeft de grote merkreclame nochtans nodig om verder te blijven groeien en de torenhoge waardering op de beurs te rechtvaardigen. De koers van het aandeel is meer dan 70 keer de winst.