Op 1 januari komt de industriële transformatorenfabrikant EREA Industrie in handen van het management. Verkoper is de Niko Group. De financiering komt van een banklening van Belfius, zegt general manager Jeroen Goetschalckx. Het bedrijf wordt herdoopt tot EREA Energy Engineering.

EREA was in 1933 opgericht als radiofabrikant. Vanaf de jaren '80 ontwikkelde de firma uit Wijnegem zich tot een specialist in zwakstroomtransformatoren voor verlichting, met daarnaast een activiteit in industriële transformatoren. De verlichtingsactiviteiten werden eind 2012 stopgezet onder druk van de Aziatische concurrentie. In 2012 liep het bedrijfsverlies op tot 3,6 miljoen over een omzet van 11,4 miljoen. Bovenop boekte de vennootschap dan nog eens 5,3 miljoen herstructureringskosten. Om de sluiting van de verlichtingsactiviteiten ordentelijk af te handelen, stopte Niko eind 2012 nog 3,5 miljoen kapitaal in cash in het filiaal.

Alleen de industriële activiteiten bleven over, ongeveer een derde van de omzet, volgens general manager Jeroen Goetschalckx. Meteen was EREA een buitenbeentje binnen de Niko Group, die zich focust op verlichting in de bouw en vernieuwbouw, op beheer van energieverbruik en op domotica.

"De management buy out verzekert de continuïteit van de EREA-activiteiten", meldt de directie in een persbericht. EREA Energy Engineering gaat focussen op energiezuinige transformatoren en op maatwerk, met productie in België. Het nieuwe EREA Energy Engineering start met 27 mensen, aldus Goetschalckx.

Op 1 januari komt de industriële transformatorenfabrikant EREA Industrie in handen van het management. Verkoper is de Niko Group. De financiering komt van een banklening van Belfius, zegt general manager Jeroen Goetschalckx. Het bedrijf wordt herdoopt tot EREA Energy Engineering. EREA was in 1933 opgericht als radiofabrikant. Vanaf de jaren '80 ontwikkelde de firma uit Wijnegem zich tot een specialist in zwakstroomtransformatoren voor verlichting, met daarnaast een activiteit in industriële transformatoren. De verlichtingsactiviteiten werden eind 2012 stopgezet onder druk van de Aziatische concurrentie. In 2012 liep het bedrijfsverlies op tot 3,6 miljoen over een omzet van 11,4 miljoen. Bovenop boekte de vennootschap dan nog eens 5,3 miljoen herstructureringskosten. Om de sluiting van de verlichtingsactiviteiten ordentelijk af te handelen, stopte Niko eind 2012 nog 3,5 miljoen kapitaal in cash in het filiaal. Alleen de industriële activiteiten bleven over, ongeveer een derde van de omzet, volgens general manager Jeroen Goetschalckx. Meteen was EREA een buitenbeentje binnen de Niko Group, die zich focust op verlichting in de bouw en vernieuwbouw, op beheer van energieverbruik en op domotica. "De management buy out verzekert de continuïteit van de EREA-activiteiten", meldt de directie in een persbericht. EREA Energy Engineering gaat focussen op energiezuinige transformatoren en op maatwerk, met productie in België. Het nieuwe EREA Energy Engineering start met 27 mensen, aldus Goetschalckx.