"Op een doorsnee weekdag heeft The Pirate Bay 30 miljoen bezoekers. In Nederland doet 44 procent van de bevolking aan filesharing. We moeten onze aanpak herbekijken."

Hugenholtz, lid van de Commissie Auteursrecht in Nederland, sprak in Leuven op het tweedaagse congres van het Interdisciplinair Centrum voor Recht en Informatica (ICRI) over 'Vertrouwen in de informatiemaatschappij'. De problemen met illegaal streamen en kopiëren zijn vooral een gevolg van de wijdverbreide perceptie dat auteursrecht 'slecht' is en 'krijgt wat het verdient'. "79 cent per liedje is belachelijk duur. Dat maakt het gemakkelijk om die perceptie levendig te houden", vindt hij.

Een ander fnuikend element is de voortdurende uitbreiding van het auteursrecht. In september werden de rechten van uitvoerders van 50 op 70 jaar gebracht. Hugenholtz noemde de persmededeling van EU-commissaris Michel Barnier daarover een illustratie van "de corruptie van het debat". "Het gebeurt in naam van de artiesten, maar alleen de muziekindustie profiteert ervan", zei Hugenholtz, een clausule uit een EMI-contract in de hand.

Hugenholtz vindt dat de auteursrechterlijke bescherming niet uitgebreid, maar teruggedraaid moet worden. Auteurs moeten ook beschermd worden tegen de tussenpersonen die hen nu uitbuiten. Hij suggereert dat de muziekindustrie vrijwillige collectieve licentieprogramma's opzet voor filesharing voor 5 euro per maand, gebundeld met collegegeld of internetabonnementen.

Dat verschilt van de eisen van Sabam. De auteursrechtenvereniging eist 3,4 procent van de abonnementsgelden van internetserviceproviders als Telenet en Belgacom. Maar die vergoeding zou downloaden niet legaal maken. (B.L.)

"Op een doorsnee weekdag heeft The Pirate Bay 30 miljoen bezoekers. In Nederland doet 44 procent van de bevolking aan filesharing. We moeten onze aanpak herbekijken." Hugenholtz, lid van de Commissie Auteursrecht in Nederland, sprak in Leuven op het tweedaagse congres van het Interdisciplinair Centrum voor Recht en Informatica (ICRI) over 'Vertrouwen in de informatiemaatschappij'. De problemen met illegaal streamen en kopiëren zijn vooral een gevolg van de wijdverbreide perceptie dat auteursrecht 'slecht' is en 'krijgt wat het verdient'. "79 cent per liedje is belachelijk duur. Dat maakt het gemakkelijk om die perceptie levendig te houden", vindt hij. Een ander fnuikend element is de voortdurende uitbreiding van het auteursrecht. In september werden de rechten van uitvoerders van 50 op 70 jaar gebracht. Hugenholtz noemde de persmededeling van EU-commissaris Michel Barnier daarover een illustratie van "de corruptie van het debat". "Het gebeurt in naam van de artiesten, maar alleen de muziekindustie profiteert ervan", zei Hugenholtz, een clausule uit een EMI-contract in de hand. Hugenholtz vindt dat de auteursrechterlijke bescherming niet uitgebreid, maar teruggedraaid moet worden. Auteurs moeten ook beschermd worden tegen de tussenpersonen die hen nu uitbuiten. Hij suggereert dat de muziekindustrie vrijwillige collectieve licentieprogramma's opzet voor filesharing voor 5 euro per maand, gebundeld met collegegeld of internetabonnementen. Dat verschilt van de eisen van Sabam. De auteursrechtenvereniging eist 3,4 procent van de abonnementsgelden van internetserviceproviders als Telenet en Belgacom. Maar die vergoeding zou downloaden niet legaal maken. (B.L.)