Mobistar komt pas volgend jaar met kabeltelevisie op de markt. De openstelling van de kabel sleept aan en daardoor kan het telecombedrijf niet onmiddellijk reageren op de SNOW-packs van concurrent KPN. Dat zijn bundels voor televisie, internet en telefonie die vanaf morgen op de markt komen.

De chief executive officer van Mobistar, Jean-Marc Harion, denkt er niet over om VDSL2 van Belgacom in te zetten voor zijn televisie- en internetbundels. "De kabel heeft veruit het grootste potentieel. We hebben er ook in andere landen ervaring mee", zei hij op de persconferentie over de jaarresultaten. Mobistar kiest voor het gereguleerde kabelaanbod dat de distributeurs in opdracht van de regulatoren ontwikkelen. "Wij denken dat we ons aanbod tegen 2014 kunnen implementeren." Mobistar gebruikt VDSL2 van Belgacom wel in de zakelijke markt.

Met de rechtszaak die Telenet en Tecteo bij het hof van beroep hebben ingespannen tegen de openstelling van de kabel, houdt Harion geen rekening meer. "Het regulatoire dossier is op een punt vanwaar er geen terugkeer meer mogelijk is." Een uitspraak ten gronde verwacht Mobistar pas eind 2013, begin 2014. In september weigerde het hof van beroep om de openstelling op te schorten.

Dat Mobistar voor de kabel kiest kan ook andere dan technische redenen hebben. Telenet koopt van Mobistar de radiocapaciteit voor zijn mobiele diensten. Tecteo (VOO) kan van hetzelfde akkoord gebruik maken.

Vaste lijn stagneert

Mobistar heeft al een triple play-aanbod op de markt dankzij een samenwerking met Belgacom en de satellietzender TV Vlaanderen. Dat is weinig succesvol. Het tv-aanbod verloor in 2012 bijna 19% klanten tot 27.846. Het aantal internetgebruikers daalde 9% tot 71.985. In vaste telefonie steeg Mobistar 3% tot 233.342 abonnees.
Mobistar doet het ook financieel niet goed op de vaste lijn. Het bedrijf rapporteert zijn consumentensegment weliswaar niet afzonderlijk, maar op de vastelijnactiviteiten als geheel was er een negatieve bedrijfskasstroom (ebitda) van 9,7 miljoen over een omzet van 160,3 miljoen (-4,8%). Dat lijkt slecht, maar het verlies lag ruim 60% lager dan in 2011. De oorzaak is dat Mobistar minder commerciële uitgaven doet om zijn vaste diensten aan de man te brengen. Door de lancering van nieuwe vaste diensten naar 2014 te verschuiven, zal Mobistar ook dit jaar de uitgaven voor zijn vaste diensten kunnen drukken.

Vastelijnsinkomsten bedragen maar 10% van de omzet van de groep.

Mobistar komt pas volgend jaar met kabeltelevisie op de markt. De openstelling van de kabel sleept aan en daardoor kan het telecombedrijf niet onmiddellijk reageren op de SNOW-packs van concurrent KPN. Dat zijn bundels voor televisie, internet en telefonie die vanaf morgen op de markt komen.De chief executive officer van Mobistar, Jean-Marc Harion, denkt er niet over om VDSL2 van Belgacom in te zetten voor zijn televisie- en internetbundels. "De kabel heeft veruit het grootste potentieel. We hebben er ook in andere landen ervaring mee", zei hij op de persconferentie over de jaarresultaten. Mobistar kiest voor het gereguleerde kabelaanbod dat de distributeurs in opdracht van de regulatoren ontwikkelen. "Wij denken dat we ons aanbod tegen 2014 kunnen implementeren." Mobistar gebruikt VDSL2 van Belgacom wel in de zakelijke markt. Met de rechtszaak die Telenet en Tecteo bij het hof van beroep hebben ingespannen tegen de openstelling van de kabel, houdt Harion geen rekening meer. "Het regulatoire dossier is op een punt vanwaar er geen terugkeer meer mogelijk is." Een uitspraak ten gronde verwacht Mobistar pas eind 2013, begin 2014. In september weigerde het hof van beroep om de openstelling op te schorten. Dat Mobistar voor de kabel kiest kan ook andere dan technische redenen hebben. Telenet koopt van Mobistar de radiocapaciteit voor zijn mobiele diensten. Tecteo (VOO) kan van hetzelfde akkoord gebruik maken. Vaste lijn stagneertMobistar heeft al een triple play-aanbod op de markt dankzij een samenwerking met Belgacom en de satellietzender TV Vlaanderen. Dat is weinig succesvol. Het tv-aanbod verloor in 2012 bijna 19% klanten tot 27.846. Het aantal internetgebruikers daalde 9% tot 71.985. In vaste telefonie steeg Mobistar 3% tot 233.342 abonnees. Mobistar doet het ook financieel niet goed op de vaste lijn. Het bedrijf rapporteert zijn consumentensegment weliswaar niet afzonderlijk, maar op de vastelijnactiviteiten als geheel was er een negatieve bedrijfskasstroom (ebitda) van 9,7 miljoen over een omzet van 160,3 miljoen (-4,8%). Dat lijkt slecht, maar het verlies lag ruim 60% lager dan in 2011. De oorzaak is dat Mobistar minder commerciële uitgaven doet om zijn vaste diensten aan de man te brengen. Door de lancering van nieuwe vaste diensten naar 2014 te verschuiven, zal Mobistar ook dit jaar de uitgaven voor zijn vaste diensten kunnen drukken. Vastelijnsinkomsten bedragen maar 10% van de omzet van de groep.