‘Internetcapaciteit is virtueel onbeperkt’

© belga

Het netwerk van de Belgische onderzoeksinstellingen Belnet gaat zijn basissnelheid upgraden.

Het netwerk van de Belgische onderzoeksinstellingen Belnet gaat zijn basissnelheid upgraden van 10 naar 100 gigabit per seconde. De capaciteit groeit tot 8000 gigabit per seconde.

Belnet verbindt de Belgische universiteiten, onderzoeksinstellingen en hogescholen nationaal en internationaal. Ook de federale overheid draait op Belnet. Het publiceert binnenkort een offerte-aanvraag voor een nieuw netwerk.

“Wij gaan nu naar 100 gigabit per seconde als basissnelheid, met 80 golflengtes per vezel”, zegt de algemeen directeur van Belnet, Jan Torreele. Dat brengt de nieuwe capaciteit op 8000 gigabit per seconde per ring of 1,6 miljoen hd-kanalen. De glasvezel blijft. Alleen de apparatuur die de vezel ‘oplicht’ en de routers worden vervangen. De studiefase is achter de rug. In het tweede kwartaal publiceert Belnet het lastenboek voor de publieke aanbesteding. “In de zomer van 2014 hopen we in productie te gaan.”

De basisverbindingen op de 2000 kilometer glasvezel worden tegenwoordig geleverd door Alcatel-Lucent en Juniper en zijn 10 gigabit per seconde – het equivalent van ongeveer 2000 hogedefinitietelevisiekanalen. Omdat er tegelijk op 42 kanalen wordt uitgezonden is de totale capaciteit van de glasvezel 420 gigabit per seconde of 84.000 hd-kanalen. Over de vijf ringen van het netwerk maakt dat meer dan 2 terabit per seconde. Bij de start van Belnet, in 1993, werkte het netwerk aan 64 kilobit per seconde.

Belnet heeft 70 medewerkers in dienst en had vorig jaar een budget van 14,5 miljoen euro. 8 miljoen komt van een dotatie van Wetenschapsbeleid, de rest zijn eigen inkomsten die Belnet als overheidsdienst met afzonderlijk beheer zelf mag gebruiken. Belnet mikt op een budget van 16 miljoen, met de helft eigen inkomsten. De investering in het netwerk gebeurt vanuit de dotatie.

De belangrijkste eigen inkomstenbron van Belnet is Bnix, het Belgische internetknooppunt waarop een 50-tal operatoren, bedrijven en content providers zijn aangesloten. Ook Bnix bekijkt een upgrade naar 100 gigabit per seconde. “De internettrafiek groeit niet meer met 100% per jaar zoals in de jaren negentig, maar eerder met 30%. Tegelijk dalen de prijzen van bandbreedte ongeveer evenveel. Die twee houden elkaar in evenwicht. Met de huidige technologie hebben virtueel ongelimiteerde bandbreedte”, zegt Torreele. Belnet probeert méér bedrijven te overtuigen om op Bnix aan te sluiten, maar ondervindt felle concurrentie van gelijkaardige, maar grotere knooppunten in Amsterdam, Londen en Frankfurt, zegt Dirk Haex, die bij Belnet verantwoordelijk is voor Bnix.

Belnet beheert ook Cert.be, het federale Computer Emergency Response Team, dat de preventie en reddingsacties bij cyberaanvallen en cyberongevallen coördineert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content