De opstart van Unitt als een nieuw merk en een zelfstandige afdeling voor complexe managed hosting, is een logische stap voor Intelligent. Sinds 2005 begon de hostingspecialist, toen nog Combell, zich toe te leggen op het aanbieden van complexe managed hosting. Het bedrijf was toen nog vooral bekend als een bedrijf een eenvoudiger webprojecten.

"Van in het begin waren we er ons van bewust dat beide zaken een verschillende aanpak vergen", zegt Benjamin Jacobs, die Unitt leidt. "Alleen al omdat de noden van 50 grote klanten anders zijn dan die van 25.000 kleinere klanten. De voorbije jaren was er daarom bijvoorbeeld al een aparte sales- en supportorganisatie opgericht, maar we wilden die focus nog aanscherpen. Er is nog veel potentieel in managed hosting. In dat segment zijn natuurlijk veel internationale spelers en telecomoperatoren actief, maar hosting is vaak slechts een nevenactiviteit. Wij kunnen ons daar wel volledig in specialiseren, en dat loont. Om nog meer complexe projecten binnen te halen, was er een nieuw merk nodig. Combell is erg bekend in België, maar veel mensen bleven ons associëren met projecten met een kleinere schaalgrootte."

Unitt start met 50 grote klanten, waaronder de online campagnespecialist Selligent, Pizza Hut en Q8. De nieuwe afdeling zal volledig verzelfstandigd zijn tegen januari 2014. De complexe hosting is nu al goed voor 7 miljoen euro van de 18 miljoen geconsolideerde omzet waar Intelligent 2013 mee zal afsluiten. De rest wordt grotendeels gegenereerd door de andere hostingmerken voor minder complexe projecten: Combell, Register, Easyhost. Die laatste mikt op het budgetsegment. Tot de groep behoort ook nog Netbulk, gespecialiseerd in domeinnamen.

Focus

Omdat de nood aan complexe hosting blijft toenemen, zal Unitt de komende jaren nog meer aan belang winnen binnen Intelligent. De groep wordt nog steeds gecontroleerd door oprichters Jonas Dhaenens en Frederik Poelman. Dhaenens startte in 1999 vanuit zijn slaapkamer met de verkoop van webhosting en domeinnamen. Die activiteiten zijn altijd kunnen groeien zonder extern kapitaal. Ondertussen telt de groep 100 medewerkers en is de groep een belangrijke speler op de hostingmarkt. Toch heeft Combell geen eigen datacenters.

"Het is weer een kwestie van focus", vertelt Jacobs. "Het beheer van een datacenter is een andere stiel dan de hosting. Onze ingenieurs moeten in de eerste plaats hostingspecialisten zijn. We huren infrastructuur bij LCL en Interxion, die in Belgie datacenters beheren. Ook applicatiebeheer laten wij over aan andere partners."

De opstart van Unitt als een nieuw merk en een zelfstandige afdeling voor complexe managed hosting, is een logische stap voor Intelligent. Sinds 2005 begon de hostingspecialist, toen nog Combell, zich toe te leggen op het aanbieden van complexe managed hosting. Het bedrijf was toen nog vooral bekend als een bedrijf een eenvoudiger webprojecten. "Van in het begin waren we er ons van bewust dat beide zaken een verschillende aanpak vergen", zegt Benjamin Jacobs, die Unitt leidt. "Alleen al omdat de noden van 50 grote klanten anders zijn dan die van 25.000 kleinere klanten. De voorbije jaren was er daarom bijvoorbeeld al een aparte sales- en supportorganisatie opgericht, maar we wilden die focus nog aanscherpen. Er is nog veel potentieel in managed hosting. In dat segment zijn natuurlijk veel internationale spelers en telecomoperatoren actief, maar hosting is vaak slechts een nevenactiviteit. Wij kunnen ons daar wel volledig in specialiseren, en dat loont. Om nog meer complexe projecten binnen te halen, was er een nieuw merk nodig. Combell is erg bekend in België, maar veel mensen bleven ons associëren met projecten met een kleinere schaalgrootte."Unitt start met 50 grote klanten, waaronder de online campagnespecialist Selligent, Pizza Hut en Q8. De nieuwe afdeling zal volledig verzelfstandigd zijn tegen januari 2014. De complexe hosting is nu al goed voor 7 miljoen euro van de 18 miljoen geconsolideerde omzet waar Intelligent 2013 mee zal afsluiten. De rest wordt grotendeels gegenereerd door de andere hostingmerken voor minder complexe projecten: Combell, Register, Easyhost. Die laatste mikt op het budgetsegment. Tot de groep behoort ook nog Netbulk, gespecialiseerd in domeinnamen. FocusOmdat de nood aan complexe hosting blijft toenemen, zal Unitt de komende jaren nog meer aan belang winnen binnen Intelligent. De groep wordt nog steeds gecontroleerd door oprichters Jonas Dhaenens en Frederik Poelman. Dhaenens startte in 1999 vanuit zijn slaapkamer met de verkoop van webhosting en domeinnamen. Die activiteiten zijn altijd kunnen groeien zonder extern kapitaal. Ondertussen telt de groep 100 medewerkers en is de groep een belangrijke speler op de hostingmarkt. Toch heeft Combell geen eigen datacenters. "Het is weer een kwestie van focus", vertelt Jacobs. "Het beheer van een datacenter is een andere stiel dan de hosting. Onze ingenieurs moeten in de eerste plaats hostingspecialisten zijn. We huren infrastructuur bij LCL en Interxion, die in Belgie datacenters beheren. Ook applicatiebeheer laten wij over aan andere partners."