Het onderzoekscentrum imec verhoogde vorig jaar zijn omzet 6,7 procent tot 321 miljoen euro. De vzw eindigde echter in het rood door de vervroegde afboeking van een machine.

Het interuniversitaire onderzoekscentrum voor nano-elektronica haalde zijn 320,6 miljoen omzet vorig jaar voor 48,2 miljoen euro van de jaarlijkse toelage van de Vlaamse overheid en voor 8,2 miljoen euro van de Nederlandse overheid via het Holst Centre. Het gros van de omzet komt echter uit de samenwerkingsakkoorden met meer dan 600 bedrijven en 200 universiteiten. "Zowel in halfgeleidertechnologie als in nieuwe onderzoeksdomeinen zoals biomedische elektronica zijn we er in geslaagd samenwerkingen uit te breiden en nieuwe partnerships te sluiten", zegt CEO Luc Van den hove in een mededeling.

Niet alles is in 2012 even voorspoedig gelopen, blijkt uit de jaarrekening. Het imec boekte bijna 6,19 miljoen euro af op een machine die maar twee jaar in dienst is geweest. "Ze voldeed niet aan onze noden", zei woordvoerster Hanne Degans. Om welk type machine het ging, wou ze niet zeggen. De voornaamste machineleveranciers van imec zijn Applied Materials, TEL en ASML.
De uitzonderlijke waardevermindering betekent dat imec het jaar eindigt met 6,2 miljoen euro nettoverlies. Dat is voor het eerst sinds zeker 2004.

Het imec werkte vorig jaar met 2051 personeelsleden (+71), onder wie 276 doctoraatsstudent en 377 als onderzoeker gedelegeerd vanuit partnerbedrijven en instituten. In het Holst Centre in Eindhoven, waar imec samenwerkt met de Nederlandse onderzoeksinstelling TNO, gaat het om 122 mensen.

Imec publiceerde1064 artikels in wetenschappelijke tijdschriften, kreeg 161 patenten en diende 133 patentaanvragen in. In 2011 kreeg imec aanzienlijk minder patenten (132), maar deed het evenveel patentaanvragen als in 2012.

Opmerkelijk is ook dat imec vorig jaar 'slechts' 90,7 miljoen investeerde, tegen nog bijna 121,7 miljoen in 2011. Het onderzoekscentrum voert nochtans een grootschalig investeringsprogramma uit om mee te zijn met de volgende generatie productietechnologie.

Het onderzoekscentrum imec verhoogde vorig jaar zijn omzet 6,7 procent tot 321 miljoen euro. De vzw eindigde echter in het rood door de vervroegde afboeking van een machine.Het interuniversitaire onderzoekscentrum voor nano-elektronica haalde zijn 320,6 miljoen omzet vorig jaar voor 48,2 miljoen euro van de jaarlijkse toelage van de Vlaamse overheid en voor 8,2 miljoen euro van de Nederlandse overheid via het Holst Centre. Het gros van de omzet komt echter uit de samenwerkingsakkoorden met meer dan 600 bedrijven en 200 universiteiten. "Zowel in halfgeleidertechnologie als in nieuwe onderzoeksdomeinen zoals biomedische elektronica zijn we er in geslaagd samenwerkingen uit te breiden en nieuwe partnerships te sluiten", zegt CEO Luc Van den hove in een mededeling. Niet alles is in 2012 even voorspoedig gelopen, blijkt uit de jaarrekening. Het imec boekte bijna 6,19 miljoen euro af op een machine die maar twee jaar in dienst is geweest. "Ze voldeed niet aan onze noden", zei woordvoerster Hanne Degans. Om welk type machine het ging, wou ze niet zeggen. De voornaamste machineleveranciers van imec zijn Applied Materials, TEL en ASML. De uitzonderlijke waardevermindering betekent dat imec het jaar eindigt met 6,2 miljoen euro nettoverlies. Dat is voor het eerst sinds zeker 2004. Het imec werkte vorig jaar met 2051 personeelsleden (+71), onder wie 276 doctoraatsstudent en 377 als onderzoeker gedelegeerd vanuit partnerbedrijven en instituten. In het Holst Centre in Eindhoven, waar imec samenwerkt met de Nederlandse onderzoeksinstelling TNO, gaat het om 122 mensen. Imec publiceerde1064 artikels in wetenschappelijke tijdschriften, kreeg 161 patenten en diende 133 patentaanvragen in. In 2011 kreeg imec aanzienlijk minder patenten (132), maar deed het evenveel patentaanvragen als in 2012. Opmerkelijk is ook dat imec vorig jaar 'slechts' 90,7 miljoen investeerde, tegen nog bijna 121,7 miljoen in 2011. Het onderzoekscentrum voert nochtans een grootschalig investeringsprogramma uit om mee te zijn met de volgende generatie productietechnologie.