Baekeland Fonds II, Imec-holding Fidimec en het Vlaams Innovatiefonds brachten elk 250.000 euro in. Nog eens 150.000 euro komt van Gust Smeyers, de vice-president research & development van het vroegere Icos Vision Systems, dat nu een afdeling is van KLA-Tencor. KLA-Tencor is een bouwer van apparatuur voor halfgeleiderfabricage. De kapitaalverhoging vond al in juli plaats, maar Caliopa kwam er pas vorige week mee naar buiten.

"In totaal hebben de investeerders 2 miljoen cash toegezegd in verschillende schijven", mailt Martin De Prycker (55), de chief executive officer van Caliopa. De Prycker is de voormalige technische directeur van de Alcatel Groep en leidde jarenlang Barco.

Caliopa is gevestigd op het Technologiepark in Zwijnaarde en ontwikkelt en vermarkt geïntegreerde optische zendontvangers op basis van silicium fotonica. Dergelijke chips worden populair door de stijgende vraag naar bandbreedte en de vervanging van kabel door optische vezel.

Markt van 1,8 miljard euro

Marktonderzoeker LightCounting schat de markt dit jaar op 2,4 miljard dollar (1,78 miljard euro), met een jaarlijkse groei van 13 procent tot 2014. "Met silicium fotonica maak je componenten in een standaard chipfabricageomgeving. Dat maakt de technologie commercieel zeer aantrekkelijk", stelt De Prycker.
Behalve de 900.000 euro cash, kreeg Caliopa ook nog rechten op 6 octrooien van Imec en Universiteit Gent. Die instellingen zetten ook 300.000 euro schuld om in kapitaal.

Voorts heeft de starter een financieringsdossier ingediend bij het IWT en bekijkt hij of hij bij ParticipatieMaatschappij Vlaanderen zal aankloppen voor een achtergestelde lening.

Caliopa werd in juni opgericht door Martin De Prycker, chief operating officer Karsten Verhaegen (een voormalig DSL- en settopboxrechten-manager van Thomson), de Britse chief technology officer Tom Collins (een voormalig operations manager van Cisco-filiaal Fibercore) en vier onderzoekers van de Intec Photonic Research Group van de Universiteit Gent: Jonathan Schrauwen, Joost Brouckaert, Dirk Taillaert en Wei Chen, een specialist in fiber-to-the-home transceiver-ontwikkeling.
De oprichters houden iets meer dan een kwart van de aandelen. Ruim 29 procent zit bij Imec-Universiteit Gent en ruim 45 procent bij de kapitaalverschaffers.

Bestuurders zijn het hoofd van de Intec fotonica-onderzoeksgroep van Imec en de Universiteit Gent, Roeland Baets, Ludo Deferm voor Fidimec, Marcus Zabeau voor Baekeland Fonds II en Martin De Prycker zelf.

B.L.

Baekeland Fonds II, Imec-holding Fidimec en het Vlaams Innovatiefonds brachten elk 250.000 euro in. Nog eens 150.000 euro komt van Gust Smeyers, de vice-president research & development van het vroegere Icos Vision Systems, dat nu een afdeling is van KLA-Tencor. KLA-Tencor is een bouwer van apparatuur voor halfgeleiderfabricage. De kapitaalverhoging vond al in juli plaats, maar Caliopa kwam er pas vorige week mee naar buiten. "In totaal hebben de investeerders 2 miljoen cash toegezegd in verschillende schijven", mailt Martin De Prycker (55), de chief executive officer van Caliopa. De Prycker is de voormalige technische directeur van de Alcatel Groep en leidde jarenlang Barco. Caliopa is gevestigd op het Technologiepark in Zwijnaarde en ontwikkelt en vermarkt geïntegreerde optische zendontvangers op basis van silicium fotonica. Dergelijke chips worden populair door de stijgende vraag naar bandbreedte en de vervanging van kabel door optische vezel. Markt van 1,8 miljard euro Marktonderzoeker LightCounting schat de markt dit jaar op 2,4 miljard dollar (1,78 miljard euro), met een jaarlijkse groei van 13 procent tot 2014. "Met silicium fotonica maak je componenten in een standaard chipfabricageomgeving. Dat maakt de technologie commercieel zeer aantrekkelijk", stelt De Prycker. Behalve de 900.000 euro cash, kreeg Caliopa ook nog rechten op 6 octrooien van Imec en Universiteit Gent. Die instellingen zetten ook 300.000 euro schuld om in kapitaal. Voorts heeft de starter een financieringsdossier ingediend bij het IWT en bekijkt hij of hij bij ParticipatieMaatschappij Vlaanderen zal aankloppen voor een achtergestelde lening. Caliopa werd in juni opgericht door Martin De Prycker, chief operating officer Karsten Verhaegen (een voormalig DSL- en settopboxrechten-manager van Thomson), de Britse chief technology officer Tom Collins (een voormalig operations manager van Cisco-filiaal Fibercore) en vier onderzoekers van de Intec Photonic Research Group van de Universiteit Gent: Jonathan Schrauwen, Joost Brouckaert, Dirk Taillaert en Wei Chen, een specialist in fiber-to-the-home transceiver-ontwikkeling. De oprichters houden iets meer dan een kwart van de aandelen. Ruim 29 procent zit bij Imec-Universiteit Gent en ruim 45 procent bij de kapitaalverschaffers. Bestuurders zijn het hoofd van de Intec fotonica-onderzoeksgroep van Imec en de Universiteit Gent, Roeland Baets, Ludo Deferm voor Fidimec, Marcus Zabeau voor Baekeland Fonds II en Martin De Prycker zelf. B.L.