In het beste geval komt er een omelet met roaming en netneutraliteit op het feestdiner. Na een voorzet van de Commissie, stemde het Europees Parlement in april voor de afschaffing van de meerprijs voor roaming tegen 15 december 2015. Roaming moet voor de eindgebruiker evenveel kosten als bellen, sms'en en surfen in het thuisland. 'Roam like at home', RLAH. Een tastbaar bewijs van de voordelen van de eenheidsmarkt.

Sneu dat RLAH op het lijf is geschreven van spelers die bijna overal in de EU filialen hebben. Wat met Belgacom, Base en Telenet? Worden ze aanhangsels van de 'Airbus'-alliantie van het Duitse T-Mobile en de Franse Mobistar-aandeelhouder Orange? Of sluiten ze aan bij Telefónica of Vodafone?

Gratis roaming in EU wurgt kleine spelers

Het gerucht gaat dat precies dát het motief is geweest van commissaris Neelie Kroes, en nu van de nieuwe Europese Commissie, om het roamingtarief voor eindgebruikers te beperken zonder een blok te zetten op het onderliggende groothandelstarief. Geen incompetentie, maar een uitgekiende strategie om de Europese telecomsector snel te consolideren. Zonder regulering van het groothandelstarief, bepaalt de gastoperator vrij wat hij aanrekent aan de operator van de roamer. De meeste van die groothandelstarieven zijn in de EU-landen homogeen gemaakt, maar niet tussen de landen. Dankzij RLAH heeft de reiziger geen notie van de kosten die hij bij zijn thuisoperator veroorzaakt.

Alle operatoren zullen Roam like at home aanbieden. Wie niet uit de kosten raakt, is een overnameprooi. De weg naar het oligopolie ligt open.

In het beste geval komt er een omelet met roaming en netneutraliteit op het feestdiner. Na een voorzet van de Commissie, stemde het Europees Parlement in april voor de afschaffing van de meerprijs voor roaming tegen 15 december 2015. Roaming moet voor de eindgebruiker evenveel kosten als bellen, sms'en en surfen in het thuisland. 'Roam like at home', RLAH. Een tastbaar bewijs van de voordelen van de eenheidsmarkt. Sneu dat RLAH op het lijf is geschreven van spelers die bijna overal in de EU filialen hebben. Wat met Belgacom, Base en Telenet? Worden ze aanhangsels van de 'Airbus'-alliantie van het Duitse T-Mobile en de Franse Mobistar-aandeelhouder Orange? Of sluiten ze aan bij Telefónica of Vodafone?Het gerucht gaat dat precies dát het motief is geweest van commissaris Neelie Kroes, en nu van de nieuwe Europese Commissie, om het roamingtarief voor eindgebruikers te beperken zonder een blok te zetten op het onderliggende groothandelstarief. Geen incompetentie, maar een uitgekiende strategie om de Europese telecomsector snel te consolideren. Zonder regulering van het groothandelstarief, bepaalt de gastoperator vrij wat hij aanrekent aan de operator van de roamer. De meeste van die groothandelstarieven zijn in de EU-landen homogeen gemaakt, maar niet tussen de landen. Dankzij RLAH heeft de reiziger geen notie van de kosten die hij bij zijn thuisoperator veroorzaakt. Alle operatoren zullen Roam like at home aanbieden. Wie niet uit de kosten raakt, is een overnameprooi. De weg naar het oligopolie ligt open.