Ethias wil Network Research Belgium uitbouwen

© Isabel Pousset

Dankzij acquisities steekt informaticagroep NRB uit Herstal RealDolmen naar de kroon. Ook in Vlaanderen.

Chief executive officer Ulrich Penzkofer van Siemens IT Solutions & Services had verschillende opties, toen hij vorig jaar zijn baan verloor door de overname van zijn bedrijf door Atos Origin. Hij koos voor de weinig bekende Waalse informaticagroep Network Research Belgium, alias NRB. Op 1 maart begon hij er als directeur-général.

Het 25 jaar oude NRB boekte in 2010 een geconsolideerde omzet van 185,5 miljoen. Hun bedrijfswinstmarge van 11,1 procent is ruwweg het dubbele van wat concurrenten als RealDolmen en Cegeka draaien. NRB heeft zijn resultaten 2011 nog niet gepubliceerd. “Maar ze liggen in de lijn van 2010”, verzekert Penzkofer.

In 2010 had NRB drie hoofdactiviteiten. De financiële sector was goed voor de helft van de omzet, voor het leeuwendeel afkomstig van hoofdaandeelhouder Ethias. De publieke sector stond voor 33 procent. Nutsbedrijven als Tecteo, Sibelga, Eandis en Luminus betekenden 15 procent.

Ziekenhuisinformatica

In september veranderde dat plaatje, toen NRB zich grootschalig diversifieerde in de ziekenhuisinformatica met de overname van liefst 3 bedrijven: Partezis uit Haasrode, Xtenso uit Mechelen en Polymedis uit Bergen. Met hun kleine 30 miljoen euro omzet dekken ze het volledige terrein van de ziekenhuisinformatica.

Hoeveel NRB voor de overnames betaalde is niet duidelijk, maar ze zijn ondergebracht in een nieuw bedrijf, xperthis, met een kapitaal van 24 miljoen euro. Daarvan komt 16,5 miljoen euro van NRB zelf en 7,5 miljoen van een holding van Miguel Rys, de businessangel die tijdens de internetboom fortuin maakte met de verkoop van Netbuilding aan Simac. Rys was de hoofdaandeelhouder van Xtenso, een specialist in zorgfacturatie en één van de rendabelste bedrijven uit de Belgische informatica.

Met de nieuwe diversificatie brengt NRB zijn Vlaamse omzet op ongeveer 70 miljoen euro, denkt Penzkofer. In 2010 kocht NRB al voor ruwweg 26 miljoen een meerderheidsparticipatie in Adinfo, de holding boven CEVI en Logins, de Vlaamse specialisten in informatica voor gemeentes en OCMW’s.

Penzkofer is een Duitser die bedachtzaam Nederlands spreekt. Hij heeft grote ambities in Vlaanderen. “We zullen de bouw bekijken van een datacenter aan de Vlaamse kant”, belooft hij. “We zullen onze capaciteiten om daar diensten te leveren verbeteren en onze verkoopploeg merkelijk versterken. In pakweg drie jaar moeten we een betekenisvolle overgang hebben gemaakt naar een 21ste-eeuwse, innovatieve dienstenportefeuille, met klanten overal in België”.

Met de aandeelhouders heeft Penzkofer afspraken over investeringen van “2-3-4-5 miljoen” in een tweejarenplan om NRB te moderniseren. “Met onze winstmarges en balans is dat verteerbaar. Grotere investeringen, zoals acquisities, worden geval per geval bekeken. Mijn feedback van de aandeelhouders is dat overnames met een strategische fit en een controleerbaar risico ernstig besproken kunnen worden.”

Hij is er nog niet uit hoe NRB zal samenwerken met zijn nieuwe filialen Adinfo en xperthis. “Voor een eigenlijke rebranding is het nog te vroeg, maar in de huidige situatie hebben we verschillende perspectieven in filialen die eigenlijk deel uitmaken van één groep. Dat moeten we verbeteren. Zonder die filialen volledig te willen integreren of te domineren”, zegt Penzkofer. (B.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content