Engelstalige Wikipedia sluit 24 uur tegen SOPA

17/01/12 om 15:35 - Bijgewerkt om 15:35

Bron: Trends

Uit protest tegen de pogingen van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging om de Stop Online Piracy Act (SOPA) goed te keuren, sluit de Engelstalige versie van Wikipedia wereldwijd voor 24 uur. De blackout vindt woensdag om 6 uur onze tijd plaats.

Engelstalige Wikipedia sluit 24 uur tegen SOPA

© reuters

Officieel wil het SOPA-wetsvoorstel in het Amerikaanse Congres en het analoge wetsvoorstel Protect IP Act (PIPA) in de senaat het auteursrecht beschermen. Maar volgens de Wikimedia Foundation maken de wetten het vrijwel onmogelijk om de online encyclopedie verder te zetten.

Volgens executive director Sue Gardner van de Wikimedia Foundation zijn de wetsvoorstellen een symptoom van een veel groter probleem. "Overal ter wereld zien we wetgeving om het internet te reguleren en tegelijk onze online vrijheden te beknotten. Wij willen dat het internet vrij en open blijft, overal, voor iedereen."

De wetsvoorstellen zijn gericht tegen buitenlandse, niet-Amerikaanse sites. Eigenaars van auteursrechten zouden met een eenzijdig verzoek naar een Amerikaanse rechter kunnen stappen om Amerikaanse dienstenleveranciers te verplichten verdachte buitenlandse sites voor Amerikanen ontoegankelijk te maken en hun betalingsfaciliteiten en reclame-inkomsten af te snijden. Voor de Wikimedia Foundation kan dat betekenen dat zij op gerechtelijk bevel miljoenen koppelingen zou moeten naspeuren op zoek naar "buitenlandse inbreukplegende sites", om ze te blokkeren en uit te sluiten.

Wikipedia wordt geschreven door vrijwilligers, leeft van giften en heeft geen commercieel doel. Na een discussie waaraan 1800 redacteuren deelnamen, stemde 55 procent voor een wereldwijde blackout van de Engelse editie, eerder dan voor zachtere vormen van protest. Wikipedia had begin dit jaar, alleen al in de VS, 2,7 miljard bekeken pagina's per maand. (BL)

Lees meer over:

Onze partners