De verrassing bij Econocom donderdag was de snelle manier waarop de overname van ECS wordt verteerd. Econocom nam zijn belangrijkste concurrent in informatica-leasing op 28 oktober over voor 192,8 miljoen euro in cash en aandelen. Econocom ging bijna 163 miljoen schuld aan, maar 2 maanden na de transactie had Econocom een netto financiële schuld van nog maar 27 miljoen.

Werkkapitaal verminderen Hoe genereer je zo snel zoveel cash? "Bij Econocom verkopen wij al onze leasingcontracten aan herfinanciers", legt financieel directeur Olivier Aldrin uit. "Wij wachten tot we het geld binnen hebben van die herfinanciers om onze leveranciers te betalen. Dat is gezond verstand."

"Toen we bij ECS aankwamen, hebben we hen verboden om nog één leveranciersfactuur te betalen als wij niet eerst zelf het geld hadden gekregen. Voordien betaalde ECS gewoon. Het werkkapitaal werd helemaal niet beheerd. Die ene maatregel was goed voor 80% van de verbetering."

Een van de gevolgen is dat Econocom de 50 miljoen overbruggingskrediet, waarover het een akkoord had met zijn bankiers, niet nodig heeft.

Dat krediet zou normaal terugbetaald worden na een kapitaalverhoging en een uitgifte van nieuwe aandelen. Gaat die nog door? "Wij zijn in gesprek met onze bankiers. Wij houden alle opties open", zegt Aldrin.

Door de ECS-deal is Société Générale nu voor 10,4% aandeelhouder van Econocom. Grootste aandeelhouder blijft nog altijd de groep rond stichter-voorzitter Jean-Louis Bouchard met 49,08 procent. Ongeveer een vijfde van de aandelen zit bij het publiek.

In een andere gunstige ontwikkeling voor Econocom hebben de regelgevers achter de IFRS-boekhoudnormen beslist om een verandering van de boekhoudregels rond leasing en buiten-balans financiering niet in te voeren vanaf 2013, maar uit te stellen tot 2015-2016. Aldrin verwacht dat Econocom zelfs dan niet bijzonder getroffen wordt. Hij argumenteert dat Econocom geen zuivere huurfinanciering verkoopt maar "oplossingen met een pakket diensten".

Medische leasing in België Op het terrein gaat de fusie met ECS sneller dan verwacht. Op 10 januari - in België al vóór oudejaar - zijn de nieuwe structuren aan het personeel voorgesteld. CEO Bruno Lemaistre ziet 2011 als een jaar van optimalisatie, niet van expansie en nieuwe activiteiten.

Nieuwe activiteiten zijn er wel in België. Daar ontwikkelt Econocom sinds 2009 een Medical Business Unit. "België telt 72.000 bedden, 32.000 medisch werkstations en 1.224 operatiezalen. Frankrijk vijf keer zoveel. Het is een markt met een enorm potentieel", noteert countrymanager Benelux, Chantal De Vrieze. Econocom renoveerde al 8 operatiezalen in het Grand Hôpital van Charleroi en heeft grote projecten in de pijplijn.

Econocom is volgens sommige analisten conservatief met zijn omzetprognose van 1,4 miljard euro in 2011 en zijn stijging van de recurrente bedrijfswinst met ruim 18 procent tot 56 miljoen.

B.L.

De verrassing bij Econocom donderdag was de snelle manier waarop de overname van ECS wordt verteerd. Econocom nam zijn belangrijkste concurrent in informatica-leasing op 28 oktober over voor 192,8 miljoen euro in cash en aandelen. Econocom ging bijna 163 miljoen schuld aan, maar 2 maanden na de transactie had Econocom een netto financiële schuld van nog maar 27 miljoen. Werkkapitaal verminderen Hoe genereer je zo snel zoveel cash? "Bij Econocom verkopen wij al onze leasingcontracten aan herfinanciers", legt financieel directeur Olivier Aldrin uit. "Wij wachten tot we het geld binnen hebben van die herfinanciers om onze leveranciers te betalen. Dat is gezond verstand." "Toen we bij ECS aankwamen, hebben we hen verboden om nog één leveranciersfactuur te betalen als wij niet eerst zelf het geld hadden gekregen. Voordien betaalde ECS gewoon. Het werkkapitaal werd helemaal niet beheerd. Die ene maatregel was goed voor 80% van de verbetering." Een van de gevolgen is dat Econocom de 50 miljoen overbruggingskrediet, waarover het een akkoord had met zijn bankiers, niet nodig heeft. Dat krediet zou normaal terugbetaald worden na een kapitaalverhoging en een uitgifte van nieuwe aandelen. Gaat die nog door? "Wij zijn in gesprek met onze bankiers. Wij houden alle opties open", zegt Aldrin. Door de ECS-deal is Société Générale nu voor 10,4% aandeelhouder van Econocom. Grootste aandeelhouder blijft nog altijd de groep rond stichter-voorzitter Jean-Louis Bouchard met 49,08 procent. Ongeveer een vijfde van de aandelen zit bij het publiek. In een andere gunstige ontwikkeling voor Econocom hebben de regelgevers achter de IFRS-boekhoudnormen beslist om een verandering van de boekhoudregels rond leasing en buiten-balans financiering niet in te voeren vanaf 2013, maar uit te stellen tot 2015-2016. Aldrin verwacht dat Econocom zelfs dan niet bijzonder getroffen wordt. Hij argumenteert dat Econocom geen zuivere huurfinanciering verkoopt maar "oplossingen met een pakket diensten". Medische leasing in België Op het terrein gaat de fusie met ECS sneller dan verwacht. Op 10 januari - in België al vóór oudejaar - zijn de nieuwe structuren aan het personeel voorgesteld. CEO Bruno Lemaistre ziet 2011 als een jaar van optimalisatie, niet van expansie en nieuwe activiteiten. Nieuwe activiteiten zijn er wel in België. Daar ontwikkelt Econocom sinds 2009 een Medical Business Unit. "België telt 72.000 bedden, 32.000 medisch werkstations en 1.224 operatiezalen. Frankrijk vijf keer zoveel. Het is een markt met een enorm potentieel", noteert countrymanager Benelux, Chantal De Vrieze. Econocom renoveerde al 8 operatiezalen in het Grand Hôpital van Charleroi en heeft grote projecten in de pijplijn. Econocom is volgens sommige analisten conservatief met zijn omzetprognose van 1,4 miljard euro in 2011 en zijn stijging van de recurrente bedrijfswinst met ruim 18 procent tot 56 miljoen. B.L.