Dominique Leroy (CEO Belgacom): ‘Als er onvoldoende groei is moeten we kosten besparen’

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Beleggers twijfelen eraan of Belgacom in de toekomst nog zo gul zal zijn voor de aandeelhouders. In een interview licht de nieuwe topvrouw van Belgacom alvast een tipje van de sluier.

De koers van Belgacom daalde met 2 procent na de aanstelling van Dominique Leroy als CEO. Beleggers twijfelen eraan of Belgacom ook in de toekomst nog zo gul zal zijn voor de aandeelhouders. In een interview licht de nieuwe topvrouw van Belgacom alvast een tipje van de sluier.

In oktober vertelde minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille aan de kamercommissie Infrastructuur dat “elke CEO en elke voorzitter van de raad van bestuur een routebeschrijving moet hebben die uitlegt wat de staat van hem verwacht”. Dergelijke ‘roadmap’ heeft de nieuwe Belgacom-topvrouw bij de ondertekening van haar contract niet meegekregen.

“Ik heb vandaag nog heel weinig contact gehad met de regering”, zegt Dominique Leroy in een interview met een aantal journalisten, onder wie ook iemand van Trends. “Het benoemingsproces is via een headhunter gelopen. Ik heb mijnheer Labille donderdag op de persconferentie voor de eerste keer ontmoet. Voordien had ik hem wel al aan de lijn gehad. Er is nog heel weinig afgesproken”.

U heeft getekend voor een job waarvan u niet precies weet hoe hij moet worden ingevuld?

Dominique Leroy: “De grote lijnen liggen vast. De staat wenst dat Belgacom de digitalisering van België bevordert en daarin blijft investeren. Belgacom moet zorgen voor een belangrijke tewerkstelling en natuurlijk voor een vergoeding van de aandeelhouder. Het evenwicht tussen die grote lijnen moet inderdaad nog besproken worden.”

De staat is tegelijk regulator, aandeelhouder, garantie voor tewerkstelling en voor sociale vrede. Daar zit een belangenconflict. Na de verkiezingen gooien de liberalen de privatisering weer op tafel.

Dominique Leroy: “Voor mij en voor gelijk welk bedrijf is het van belang om een strategie te creëren, de grote evenwichten door te praten en rekening te houden met de verwachtingen van de voornaamste aandeelhouder. Dat moet een samenhangend geheel vormen. Je moet akkoord zijn over een beleidsplan en dat met alle middelen van het bedrijf implementeren. ”

“Het is aan de staat om te beslissen wat ze met hun participatie in Belgacom willen doen. Daar wil ik me niet over uitspreken. Het is misschien zelfs een voordeel dat de Belgische staat onze voornaamste aandeelhouder is. Zo kunnen we wilde overnames vermijden zoals we in Nederland hebben gezien (toen de Mexicaan Carlos Slim opeens KPN wou kopen, nvdr). ”

De mooie jaren van Belgacom zijn voorbij. Roaming wordt afgeschaft, uw inkomsten krimpen. Akkoord?

Dominique Leroy: “De gemakkelijke jaren van de telecom zijn misschien voorbij, maar als we de zaken correct aanpakken liggen er nog mooie jaren voor ons. De markt groeit niet echt meer. Iedereen heeft internet, een gsm. Iedereen probeert marktaandeel af te snoepen van de ander en er is concurrentie op de prijs. Mijn voordeel is dat ik die situatie ken uit de markt voor massaconsumptiegoederen. Ik heb er vertrouwen in dat er middelen zijn om groei te scheppen, zelfs waar de markt stagneert en er veel concurrentie is.

Over welke acties uit uw 24 jaar bij Unilever bent u bijzonder trots?

Dominique Leroy: ” Margarine is een voorbeeld van een markt die absoluut niet groeit. Daar zijn we op drie jaar van een structurele krimp met 2 procent naar een groei van 7 procent gegaan dankzij de lancering van onder meer Becel pro-activ en van Bertolli. Ik denk dat er ook in de telecom nog mogelijkheden zijn om te groeien met de juiste producten en diensten en door de juiste segmenten van de markt te bewerken.”

Bij Unilever liep u als country manager in de kijker door een publieke oorlog met Delhaize, dat zelfs Unilever-producten uit de rekken haalde. Zou u dat opnieuw doen?

Dominique Leroy: “Over de grond van het probleem (Delhaize weigerde het volledige assortiment van Unilever te voeren, nvdr) zou ik opnieuw zwaar discussiëren. Ik zou de zaak wel anders aanpakken. Er zijn toen te harde stellingen genomen langs beide kanten. Daardoor is het tot een absoluut onnodige escalatie gekomen, tot in de media toe. Dit soort problemen moet je achter gesloten deuren en met de nodige flexibiliteit oplossen.”

Unilever is indertijd in het nieuws geweest met kartelvorming. In 2008 waren er in België huiszoekingen. Was u daarbij betrokken?

Dominique Leroy: “Neen. Dat ging over zaken die van vroeger dateerden en op een divisie waar ik toen niet werkte. Ik was tijdens die huiszoekingen wel CEO, maar het ging niet over iets waar ik persoonlijk bij betrokken was.”

Blijft de huidige tewerkstelling bij Belgacom houdbaar?

Dominique Leroy: “Een heel aantal mensen vertrekt sowieso met pensioen in de komende jaren. We proberen de interne complexiteit van de firma te verminderen zodat we de vertrekkers niet hoeven te vervangen. Op termijn zullen er inderdaad minder mensen bij Belgacom werken dan vandaag.”

Komen er maatregelen buiten de natuurlijke afvloeiing?

Dominique Leroy: “Als we de investeringen willen blijven financieren en onze aandeelhouders vergoeden, zullen we manieren moeten vinden om te groeien. Dat is mijn prioriteit. Als er onvoldoende groei is, moet het komen van kostenverminderingen. Maar er is veel complexiteit bij Belgacom die kosten meebrengt en die kan verdwijnen. Ik heb er vertrouwen in dat dat kan zonder een sociaal plan of iets dergelijks.”

Heeft Didier Bellens u gefeliciteerd?

Dominique Leroy: “Neen, maar ik heb veel oproepen gehad en veel mails en sms’en, die ik nog niet heb kunnen doornemen.”

Wordt uw persoonlijke assistent een man of een vrouw?

Dominique Leroy: “Ik heb nu een vrouw als persoonlijke assistente en die zou ik graag houden. Ik zou geen probleem hebben om met een man te werken, maar dat is nu eenmaal niet zo.”

Ray Stewart houdt de portemonnee

Onder Didier Bellens was er nooit twijfel over de financiële orthodoxie bij Belgacom. Daar stond zijn verleden bij GBL borg voor. Dominique Leroy is echter eerst en vooral een marketeer. Daarom is het zo belangrijk dat Bellens’ sparringpartner, financieel directeur Ray Stewart, in maart 65, nog tot maart 2015 bij Belgacom blijft.

Dominique Leroy: “Ray Stewart heeft mij bevestigd dat hij heel tevreden is dat ik CEO ben en dat hij mij zeker tot het einde van zijn mandaat wil ondersteunen. Hij wil aan boord blijven om de verdere gang van het bedrijf samen met mij te verzekeren. Ik ben hem daar heel dankbaar voor”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content