De Europese Commissie gaf deze week twaalf terreinen aan waarop ze tegen volgend jaar de Eenheidsmarkt prioritair wil versterken. Chief executive officer Karl-Heinz Streibich van Software AG pleit voor leiderschap bij de Commissie.

Is software een Europese industrie in moeilijkheden? Karl-Heinz Streibich: "De Europese informatietechnologie is bijna irrelevant als je haar vergelijkt met die van de VS. HP heeft een omzet van 89 miljard euro, IBM van 70 miljard, Microsoft van 44 miljard. De grootste Europeaan is SAP met 12 miljard. Sage en Dassault Systèmes hebben elk 1,6 miljard en Software AG is nummer 4 met 1,1 miljard. Er is een gigantische kloof tussen Europa en de VS in de belangrijke technologie van de toekomst, de IT."

Wat kan de Europese Commissie daaraan doen? Karl-Heinz Streibich: "Precies hetzelfde als de overheid in de VS. Twee maanden geleden dineerde president Obama met de CEO's van Oracle, Google, Apple, Cisco, Facebook en zeven andere Amerikaanse IT-bedrijven. Zij bespraken wat er moet gedaan worden om hun leidende positie te behouden en te ontwikkelen. Dat is een rol die de Europese Commissie kan opnemen. Als de Duitse kanselier zo'n ontmoeting zou organiseren, zou iedereen vragen 'waarom doet precies de Duitse kanselier dat?'

Vormen we niet gewoon te weinig informatici? Karl-Heinz Streibich: "Het Europese onderwijssysteem is minstens zo goed als dat van de VS. Er zijn andere problemen. De VS heeft een homogene markt. In Europa heb je al die segmentaties, 23 talen, 27 landen, juridische systemen, beperkingen. Elk land is een ecosysteem op zich. Het is zoals de koninkrijken die 250 jaar geleden in Duitsland de evolutie hinderden."

Was de diversiteit van Europa niet precies een voordeel? Karl-Heinz Streibich: "Als je positief ingesteld bent, kan je in alles voordelen zien. Het probleem in Europa is niet dat je geen firma kunt beginnen. Het is de groei. In Duitsland en Europa hebben we het ingenieurs-dna. Maar de prospecten zijn dichtbij en de markten zijn klein. Mensen denken kleiner omdat ze in kleinere eenheden werken. In Europa is het een geweldige inspanning om te internationaliseren, om van die 10 naar die 100 miljoen euro te geraken. In de VS kan je dat doen zonder te internationaliseren."

U praat over een langetermijnproject, een mentaliteitsverandering. Karl-Heinz Streibich: "We moeten die gemeenschappelijke markt bereiken, in alle aspecten. De Europese Commissie is het juiste adres om dat Europese eenmakingproces voort te drijven.
"Door onze onderwijssystemen in Europa te internationaliseren. Door het normaal te maken dat iemand van Frankfurt naar Londen of Parijs gaat werken".

Groei is niet vooral een zaak van kapitaal? Karl-Heinz Streibich: "Kapitaal is een gevolg, geen oorzaak van het probleem. Kapitaal gaat waar de kansen liggen. Je kunt geen banken dwingen om kapitaal te injecteren. Je kunt alleen kansen scheppen."

B.L.

De Europese Commissie gaf deze week twaalf terreinen aan waarop ze tegen volgend jaar de Eenheidsmarkt prioritair wil versterken. Chief executive officer Karl-Heinz Streibich van Software AG pleit voor leiderschap bij de Commissie. Is software een Europese industrie in moeilijkheden? Karl-Heinz Streibich: "De Europese informatietechnologie is bijna irrelevant als je haar vergelijkt met die van de VS. HP heeft een omzet van 89 miljard euro, IBM van 70 miljard, Microsoft van 44 miljard. De grootste Europeaan is SAP met 12 miljard. Sage en Dassault Systèmes hebben elk 1,6 miljard en Software AG is nummer 4 met 1,1 miljard. Er is een gigantische kloof tussen Europa en de VS in de belangrijke technologie van de toekomst, de IT." Wat kan de Europese Commissie daaraan doen? Karl-Heinz Streibich: "Precies hetzelfde als de overheid in de VS. Twee maanden geleden dineerde president Obama met de CEO's van Oracle, Google, Apple, Cisco, Facebook en zeven andere Amerikaanse IT-bedrijven. Zij bespraken wat er moet gedaan worden om hun leidende positie te behouden en te ontwikkelen. Dat is een rol die de Europese Commissie kan opnemen. Als de Duitse kanselier zo'n ontmoeting zou organiseren, zou iedereen vragen 'waarom doet precies de Duitse kanselier dat?' Vormen we niet gewoon te weinig informatici? Karl-Heinz Streibich: "Het Europese onderwijssysteem is minstens zo goed als dat van de VS. Er zijn andere problemen. De VS heeft een homogene markt. In Europa heb je al die segmentaties, 23 talen, 27 landen, juridische systemen, beperkingen. Elk land is een ecosysteem op zich. Het is zoals de koninkrijken die 250 jaar geleden in Duitsland de evolutie hinderden." Was de diversiteit van Europa niet precies een voordeel? Karl-Heinz Streibich: "Als je positief ingesteld bent, kan je in alles voordelen zien. Het probleem in Europa is niet dat je geen firma kunt beginnen. Het is de groei. In Duitsland en Europa hebben we het ingenieurs-dna. Maar de prospecten zijn dichtbij en de markten zijn klein. Mensen denken kleiner omdat ze in kleinere eenheden werken. In Europa is het een geweldige inspanning om te internationaliseren, om van die 10 naar die 100 miljoen euro te geraken. In de VS kan je dat doen zonder te internationaliseren." U praat over een langetermijnproject, een mentaliteitsverandering. Karl-Heinz Streibich: "We moeten die gemeenschappelijke markt bereiken, in alle aspecten. De Europese Commissie is het juiste adres om dat Europese eenmakingproces voort te drijven. "Door onze onderwijssystemen in Europa te internationaliseren. Door het normaal te maken dat iemand van Frankfurt naar Londen of Parijs gaat werken". Groei is niet vooral een zaak van kapitaal? Karl-Heinz Streibich: "Kapitaal is een gevolg, geen oorzaak van het probleem. Kapitaal gaat waar de kansen liggen. Je kunt geen banken dwingen om kapitaal te injecteren. Je kunt alleen kansen scheppen." B.L.