Bedrijven en overheden hebben vaak weinig keuze als het om telecommunicatiediensten gaat. Dat stelt de gebruikersgroep Beltug na zijn jongste enquête.
Beltug, de belangenorganisatie van zakelijke communicatiegebruikers, verzamelde gegevens van een 70-tal grote en middelgrote bedrijven en overheidsdiensten over hun recente offerte-aanvragen. Die werden met een 35-tal aanbieders en experten doorgepraat.
Uit het onderzoek bleek dat bijna 1 bedrijf op 10 slechts één offerte binnenkreeg bij een aanvraag voor telecomdiensten. “Vooral bedrijven met veel vestigingen. Die ene aanbieder is bijna altijd Belgacom”, zei directeur Danielle Jacobs op de jaarlijkse VIP-avond van Beltug. Ongeveer 4 op 10 bedrijven krijgt 2 aanbiedingen, de helft 3 en meer.
Door de dominantie van Belgacom richten andere spelers zich op specifieke niches, zoals multinationals. Dat beperkt de concurrentie nog meer.
Andere trends die de concurrentie aantasten zijn het toenemende belang van communicatie – waardoor de kwaliteitseisen hoog worden – en de trend naar combinaties van spraak en data, waardoor de complexiteit toeneemt.
Zodra bedrijven mobiele diensten nodig hebben zitten ze vast aan twee aanbieders “omdat Base bewust uit de bedrijvenmarkt is weggebleven”, stelde Danielle Jacobs. “Het zal u niet verwonderen dat de prijzen dan heel dicht bij elkaar liggen”.
Minder dan de helft van de ondervraagden vindt dat er voldoende concurrentie is in mobiele data. Door de stijgende complexiteit doen bedrijven meer beroep op integratoren. Die sluiten vaak partnerships af met hun favoriete operator. Dat is dan dikwijls Belgacom.
Regelgevend kader wordt herzien
Volgens Beltug focust toezichthouder BIPT te zeer op de consumentenmarkt. Het regelgevend kader wordt momenteel volledig herzien omdat de telecomwereld overschakelt op het internet protocol. “Het BIPT zou daar van bij het begin voldoende aandacht moeten hebben voor de zakelijke markt”, zegt Beltug.
Op Europees niveau zit er een probleem bij de conferentie van nationale regulatoren BEREC. Die heeft ondanks de ingrepen van EU-commissaris Neelie Kroes nog altijd te weinig oog voor grensoverschrijdend mobiel verkeer en voor de aspecten van veiligheid, privacy en contracten bij cloud computing.
Nog altijd geen digitaal dividend
Danielle Jacobs noemde het “beschamend” dat België het spectrum dat vrijkomt door de stopzetting van analoge ethertelevisie, “het digitale dividend”, nog altijd niet heeft toegewezen aan mobiele toepassingen, zoals de meeste Europese landen al hebben gedaan. Danielle Jacobs: “Ik kan dat begrijpen voor Cyprus dat daarover met de Turken moet onderhandelen. Bij ons is het omdat het digitale dividend bij de gemeenschappen zit, terwijl telecom een federale materie is”. Zij beloofde die discussie terug op te nemen met de verantwoordelijke minister, Vincent Van Quickenborne.
B.L.