Als mobiele operatoren hun licentieverplichtingen niet nakomen, kan telecomtoezichthouder BIPT boetes opleggen tot 5 procent van hun omzet.

Onlangs kreeg Telenet Tecteo Bidco zo'n boete, van amper 5000 euro. Bidco had sinds 15 januari al commerciële diensten moeten aanbieden op de gsm-frequenties die het ruim twee jaar geleden kocht. Dat is volgens het BIPT nu pas voor november gepland.

"Omdat Telenet Tecteo Bidco geen omzet heeft, is 5000 euro het maximum," vertelde woordvoerder Dirk Appelmans van het BIPT.
Maar Bidco boekt blijkens zijn eerste jaarrekening wel degelijk omzet: 14,87 miljoen euro over twintig maanden. Dat blijkt het doorfactureren te zijn van de licentiekosten aan de aandeelhouders - Telenet voor 74,99%, VOO-eigenaar Tecteo voor 25,01%.

Het BIPT beschouwt dat niet als omzet. Bidco ontwikkelt "geen activiteiten waarmee een omzet wordt behaald", heet het. Volgens zijn jaarverslag is Bidco echter een holding voor de mobiele licenties, zonder operationele activiteiten. "De licenties zijn nationaal. Telenet en Tecteo werken regionaal. Bidco kan nooit de operationele activiteiten van beide bedrijven consolideren", legt Telenet uit aan Trends. "Zodra er operationele activiteiten ontstaan, wordt er omzet gegenereerd waar het BIPT wel een boete kan op baseren", beloven de Mechelaars.

Of die operationele activiteiten er ooit komen, is de vraag. Bidco vroeg in december uitstel omdat er geen "economisch verantwoorde businesscase" was voor een eigen mobiel netwerk, noteert het BIPT. Bidco zelf waarschuwt in zijn jaarverslag voor een mogelijke waardevermindering op de licenties. Die staan nog voor 60,7 miljoen euro in de boeken.

Als mobiele operatoren hun licentieverplichtingen niet nakomen, kan telecomtoezichthouder BIPT boetes opleggen tot 5 procent van hun omzet.Onlangs kreeg Telenet Tecteo Bidco zo'n boete, van amper 5000 euro. Bidco had sinds 15 januari al commerciële diensten moeten aanbieden op de gsm-frequenties die het ruim twee jaar geleden kocht. Dat is volgens het BIPT nu pas voor november gepland."Omdat Telenet Tecteo Bidco geen omzet heeft, is 5000 euro het maximum," vertelde woordvoerder Dirk Appelmans van het BIPT. Maar Bidco boekt blijkens zijn eerste jaarrekening wel degelijk omzet: 14,87 miljoen euro over twintig maanden. Dat blijkt het doorfactureren te zijn van de licentiekosten aan de aandeelhouders - Telenet voor 74,99%, VOO-eigenaar Tecteo voor 25,01%. Het BIPT beschouwt dat niet als omzet. Bidco ontwikkelt "geen activiteiten waarmee een omzet wordt behaald", heet het. Volgens zijn jaarverslag is Bidco echter een holding voor de mobiele licenties, zonder operationele activiteiten. "De licenties zijn nationaal. Telenet en Tecteo werken regionaal. Bidco kan nooit de operationele activiteiten van beide bedrijven consolideren", legt Telenet uit aan Trends. "Zodra er operationele activiteiten ontstaan, wordt er omzet gegenereerd waar het BIPT wel een boete kan op baseren", beloven de Mechelaars. Of die operationele activiteiten er ooit komen, is de vraag. Bidco vroeg in december uitstel omdat er geen "economisch verantwoorde businesscase" was voor een eigen mobiel netwerk, noteert het BIPT. Bidco zelf waarschuwt in zijn jaarverslag voor een mogelijke waardevermindering op de licenties. Die staan nog voor 60,7 miljoen euro in de boeken.