De computerfraudebestrijder - die pas nog waarschuwde voor het DNS Changer-virus - is ondergebracht bij Belnet, dat de wetenschappelijke netwerken in België beheert. Zijn financiering komt hoofdzakelijk van de federale overheidsdienst voor informatica Fedict. Daar knelt het schoentje.

"De inspecteur van Financiën vond in oktober dat zo'n dienst niet tot de kerntaken van Fedict behoort. Het budget van CERT voor 2012 is niet goedgekeurd", zegt Jan Torreele, technisch directeur van Belnet. Het 2,5 jaar oude CERT telt een tiental specialisten en heeft een budget van ongeveer één miljoen euro.

Een alternatief voor CERT is de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale gerechtelijke politie. Beltug, de Belgische vereniging van informatica- en communicatiegebruikers, ziet dat niet zitten. "De FCCU is politie. Dan moet je officieel een klacht indienen. Dat willen firma's niet", zegt Danielle Jacobs, directeur van Beltug. "Bedrijven verwachten veel van CERT. Je kan er anoniem aankloppen en terugkoppeling krijgen over wat andere bedrijven ondervinden." Jacobs wijst erop dat CERT nog aan belang wint, nu de onveiligheid toeneemt omdat steeds meer bedrijven hun netwerken openstellen voor tablets en smartphones.

"Er wordt gewerkt aan een oplossing", sust Dominique Dehaene, woordvoerder van staatssecretaris Hendrik Bogaert, die verantwoordelijk is voor Fedict. In totaal zijn drie ministers en één staatssecretaris betrokken bij het dossier. (B.L)

De computerfraudebestrijder - die pas nog waarschuwde voor het DNS Changer-virus - is ondergebracht bij Belnet, dat de wetenschappelijke netwerken in België beheert. Zijn financiering komt hoofdzakelijk van de federale overheidsdienst voor informatica Fedict. Daar knelt het schoentje. "De inspecteur van Financiën vond in oktober dat zo'n dienst niet tot de kerntaken van Fedict behoort. Het budget van CERT voor 2012 is niet goedgekeurd", zegt Jan Torreele, technisch directeur van Belnet. Het 2,5 jaar oude CERT telt een tiental specialisten en heeft een budget van ongeveer één miljoen euro. Een alternatief voor CERT is de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale gerechtelijke politie. Beltug, de Belgische vereniging van informatica- en communicatiegebruikers, ziet dat niet zitten. "De FCCU is politie. Dan moet je officieel een klacht indienen. Dat willen firma's niet", zegt Danielle Jacobs, directeur van Beltug. "Bedrijven verwachten veel van CERT. Je kan er anoniem aankloppen en terugkoppeling krijgen over wat andere bedrijven ondervinden." Jacobs wijst erop dat CERT nog aan belang wint, nu de onveiligheid toeneemt omdat steeds meer bedrijven hun netwerken openstellen voor tablets en smartphones. "Er wordt gewerkt aan een oplossing", sust Dominique Dehaene, woordvoerder van staatssecretaris Hendrik Bogaert, die verantwoordelijk is voor Fedict. In totaal zijn drie ministers en één staatssecretaris betrokken bij het dossier. (B.L)