Kleine aansluitingen van 100 megabit per seconde gaan van 3600 euro per jaar naar 1500, een daling met 58 procent. Aansluitingen van 1 tot 10 gigabit per seconde verminderen bijna 17 procent in prijs, respectievelijk tot 5.000 en 15.000 euro.

Internetknooppunten zoals BNIX zijn centrales die internetverkeer tussen de aangesloten operatoren, hostingbedrijven, content leveranciers of grote firma's zoals VRT of Dexia uitwisselen.
De tariefverlaging van BNIX slaat enkel op de kostprijs van de aansluitingen op de fysieke infrastructuur, niet op de trafiek.
"De poortkost wordt goedkoper. De uitwisseling van trafiek is met bilaterale akkoorden geregeld tussen de deelnemers aan BNIX. Daar komt BNIX niet in tussen. We hebben er ook geen inzage in", verduidelijkt technisch directeur Jan Torreele van Belnet, dat BNIX runt.

Momenteel zijn er 45 organisaties aangesloten op de Belgian National Internet eXchange (BNIX). "Binnen de twee jaar willen we een 80-tal participanten hebben", meldt directeur Pierre Bruyère van Belnet. Een jaar geleden verviervoudigde BNIX zijn capaciteit met een fikse upgrade.

Voor nieuwkomers gelden de lagere prijzen sinds 1 juni 2011. Vanaf 1 januari 2012 gelden ze voor bestaande klanten.

Bruno Leijnse

Kleine aansluitingen van 100 megabit per seconde gaan van 3600 euro per jaar naar 1500, een daling met 58 procent. Aansluitingen van 1 tot 10 gigabit per seconde verminderen bijna 17 procent in prijs, respectievelijk tot 5.000 en 15.000 euro. Internetknooppunten zoals BNIX zijn centrales die internetverkeer tussen de aangesloten operatoren, hostingbedrijven, content leveranciers of grote firma's zoals VRT of Dexia uitwisselen. De tariefverlaging van BNIX slaat enkel op de kostprijs van de aansluitingen op de fysieke infrastructuur, niet op de trafiek. "De poortkost wordt goedkoper. De uitwisseling van trafiek is met bilaterale akkoorden geregeld tussen de deelnemers aan BNIX. Daar komt BNIX niet in tussen. We hebben er ook geen inzage in", verduidelijkt technisch directeur Jan Torreele van Belnet, dat BNIX runt. Momenteel zijn er 45 organisaties aangesloten op de Belgian National Internet eXchange (BNIX). "Binnen de twee jaar willen we een 80-tal participanten hebben", meldt directeur Pierre Bruyère van Belnet. Een jaar geleden verviervoudigde BNIX zijn capaciteit met een fikse upgrade. Voor nieuwkomers gelden de lagere prijzen sinds 1 juni 2011. Vanaf 1 januari 2012 gelden ze voor bestaande klanten. Bruno Leijnse