België zit met 33,2 internetaansluitingen per 100 inwoners bij de goede middenmoot van Europa. In snelheid zijn we de top.

Voor alleman een internetverbinding van minstens 30 megabit per seconde (mbps), wil EU-commissaris Neelie Kroes tegen 2020. In België is dat nu al virtueel het geval. VDSL van Belgacom bereikt 85 procent van de bevolking, de kabel 95,5 procent. Samen kunnen ze 98 procent van de bevolking internettoegang geven tegen 30 mbps of meer. Voor wie internet heeft, is 30 mbps al de regel.

"Voor lijnen van 30 mbps en meer dragen we in Europa de gele trui", zei Axel Desmedt, raadslid van de Belgische telecomregulator BIPT, bij de voorstelling van de jaarstatistieken van de Belgische elektronische communicatiesector.

Bij gebrek aan BIPT-voorzitter na de vernietiging van de benoeming van Luc Hindryckx, deed Desmedt de voorstelling. Hij is tegenwoordig de enige van de vier raadsleden van het BIPT die niet ontslagnemend is of wiens benoeming niet wordt herbekeken.

Uit de cijfers blijkt dat de Belgen massaal abonnementen van minder dan 30 mbps inruilen voor 'Fibernet'-achtige variëteiten in de categorie van 30 tot 100 mbps. De groei daar bedroeg ruim één miljoen in een jaar. "58 procent van de internetabonnementen heeft nu minstens 30 mbps", zei Axel Desmedt. 12 procent van de internauten heeft zelfs al meer dan 100 mbps. In januari ging het om 182.500 abonnees.

"Op zich is dat heel goed nieuws. Een bedenking is wel dat een aantal van die 30 mbps-plus-abonnees die capaciteit niet nodig hebben en dus meer betalen dan nodig. Zeker meer dan in de buurlanden", stelde Axel Desmedt. België gaat in percentage snelle lijnen Roemenië, Litouwen, Bulgarije en Letland vooraf. Nederland, met 39 procent de topper in internetpenetratie, is pas zesde in die rangschikking.

Heel anders is het plaatje in snel mobiel internet. Daar hangt België helemaal aan de staart van het Europese peloton. Alleen Hongarije doet slechter. Onder snel mobiel internet worden enkel 3G en 4G, de telecomstandaarden voor mobiel internet van de derde en de vierde generatie, verstaan. Zelfs als onze trage Edge-gebruikers (2G) als 'snel' zouden worden meegerekend, zou België met een penetratie van 39,9 procent eind 2012 nog onder de Europese mediaan zitten. De Scandinavische landen halen hier penetraties boven 90 procent.

België zit met 33,2 internetaansluitingen per 100 inwoners bij de goede middenmoot van Europa. In snelheid zijn we de top.Voor alleman een internetverbinding van minstens 30 megabit per seconde (mbps), wil EU-commissaris Neelie Kroes tegen 2020. In België is dat nu al virtueel het geval. VDSL van Belgacom bereikt 85 procent van de bevolking, de kabel 95,5 procent. Samen kunnen ze 98 procent van de bevolking internettoegang geven tegen 30 mbps of meer. Voor wie internet heeft, is 30 mbps al de regel. "Voor lijnen van 30 mbps en meer dragen we in Europa de gele trui", zei Axel Desmedt, raadslid van de Belgische telecomregulator BIPT, bij de voorstelling van de jaarstatistieken van de Belgische elektronische communicatiesector. Bij gebrek aan BIPT-voorzitter na de vernietiging van de benoeming van Luc Hindryckx, deed Desmedt de voorstelling. Hij is tegenwoordig de enige van de vier raadsleden van het BIPT die niet ontslagnemend is of wiens benoeming niet wordt herbekeken. Uit de cijfers blijkt dat de Belgen massaal abonnementen van minder dan 30 mbps inruilen voor 'Fibernet'-achtige variëteiten in de categorie van 30 tot 100 mbps. De groei daar bedroeg ruim één miljoen in een jaar. "58 procent van de internetabonnementen heeft nu minstens 30 mbps", zei Axel Desmedt. 12 procent van de internauten heeft zelfs al meer dan 100 mbps. In januari ging het om 182.500 abonnees. "Op zich is dat heel goed nieuws. Een bedenking is wel dat een aantal van die 30 mbps-plus-abonnees die capaciteit niet nodig hebben en dus meer betalen dan nodig. Zeker meer dan in de buurlanden", stelde Axel Desmedt. België gaat in percentage snelle lijnen Roemenië, Litouwen, Bulgarije en Letland vooraf. Nederland, met 39 procent de topper in internetpenetratie, is pas zesde in die rangschikking. Heel anders is het plaatje in snel mobiel internet. Daar hangt België helemaal aan de staart van het Europese peloton. Alleen Hongarije doet slechter. Onder snel mobiel internet worden enkel 3G en 4G, de telecomstandaarden voor mobiel internet van de derde en de vierde generatie, verstaan. Zelfs als onze trage Edge-gebruikers (2G) als 'snel' zouden worden meegerekend, zou België met een penetratie van 39,9 procent eind 2012 nog onder de Europese mediaan zitten. De Scandinavische landen halen hier penetraties boven 90 procent.