Belgacom en Mobistar vechten Waalse taks op gsm-masten aan

© belga

Telecombedrijven Belgacom en Mobistar vechten de taks op gsm-masten in Wallonië aan, die eind vorig jaar werd goedgekeurd. Beide operatoren spannen elk een aparte procedure aan voor het Grondwettelijk Hof. Of ook Base van plan is om stappen te ondernemen, is niet bekend.

De krant L’Echo berichtte vrijdag op zijn website dat Belgacom naar het Grondwettelijk Hof trekt om het Waals decreet aan te vechten, wat het bedrijf bevestigde aan het persagentschap Belga. Mobistar kondigde bij de voorstelling van zijn resultaten aan gerechtelijke stappen te zullen ondernemen. “Die worden vandaag of maandag bevestigd”, aldus de woordvoerster vrijdag.

De telecomsector trok eerder al aan de alarmbel over de taks. Zo stuurde het Gsm Operators Forum (GOF) in december vorig jaar nog een brief naar de Waalse parlementsleden om het voorstel aan te klagen.

72 miljoen euro

De taks bedraagt 8.000 euro per jaar per antenne, bestemd voor het Waals gewest. Maar daarnaast maakt het decreet het mogelijk dat ook gemeenten en provincies nog extra taksen heffen. “Dit betekent voor de gsm-sector in België een kost van 72 miljoen euro”, berekende de GOF. De taks zou nefast zijn voor de consument én voor de economische wereld. En de taks komt ongelegen, nu er massaal geïnvesteerd moet worden in 4G – supersnel mobiel internet van de vierde generatie.

‘Taks overdreven hoog’

Belgacom en Mobistar vechten het decreet aan voor het Grondwettelijk Hof. Volgens de historische operator is de taks overdreven hoog. “Voor een site met zes antennes, komt alleen al de Waalse taks overeen met bijna driekwart van de jaarlijkse operationele kosten”. Belgacom vindt de taks ook onrechtvaardig en discriminerend. Het telecombedrijf wijst erop dat voor andere masten zoals die van Electrabel, de NMBS of het Astrid-netwerk, het decreet niet van toepassing is.

Belgacom noch Mobistar heeft de taks al betaald. “We zijn dat ook niet van plan, want vechten het juridisch aan”, luidt het. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content