Stijn Fockedey

‘Behandel Airbnb als een hoteluitbater’

Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Er zijn aanwijzingen dat in Brussel via Airbnb niet zozeer gastenkamers, maar meestal volledige appartementen of huizen worden verhuurd, tot zelfs 104 nachten per jaar.

Eerder had Murray Cox, de oprichter van de kritische website Inside Airbnb, al gelijkaardige analyses gemaakt voor onder meer New York en Parijs. Voor het grote publiek blijft Airbnb een website waar particulieren sporadisch hun logeerkamer verhuren aan toeristen. Dat beeld strookt volgens Cox niet met de werkelijkheid. Hij wijst er vandaag in De Standaard op dat 35 procent van de Brusselse appartementen op Airbnb wordt verhuurd door personen die meerdere adressen aanbieden.

In New York, Amsterdam en andere populaire bestemmingen krijgt Airbnb forse kritiek, omdat die professionele verhuurders op die manier een illegaal hotel runnen. Bovendien is er ook een lucratieve business ontstaan in het verhuren van residentiële appartementen via Airbnb aan toeristen in plaats van aan particulieren. Dat zou de huurmarkt in veel steden nog krapper maken.

Behandel Airbnb als een hoteluitbater

Airbnb weerlegt de kritiek. Die is volgens de onderneming gebaseerd op een foute analyse. De woordvoerder stelt dat er in België al helemaal geen sprake is van een grootschalige professionele verhuur. Binnenkort zou Airbnb met eigen cijfers komen over de Brusselse markt. Wellicht zal die informatie serieus tekortschieten in vergelijking met de gegevens die Airbnb vorig jaar aan een magistraat moest overhandigen over het aanbod in New York. Het was de eerste keer dat een overheid gedetailleerde informatie kreeg over het aantal huurders, het aanbod en de inkomsten.

In New York werd Airbnb behandeld als een hoteluitbater. Dat is de enige juiste manier. In België zou de overheid een gelijkaardige, gedetailleerde verstrekking van gegevens moeten afdwingen. Op die manier kan een fair en aangepast beleid worden gevoerd en kunnen excessen zoals grootschalige verhuur door vastgoedkantoren worden vermeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content