Alternatief kabelaanbod pas vanaf half 2014

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Kleine telecomverkopers verliezen verder terrein. Pas tegen midden 2014 zullen ze televisie en internet van de kabeldistributeurs kunnen doorverkopen, verwacht raadslid Axel Desmedt van het BIPT.

Kleine telecomverkopers verliezen verder terrein. Pas tegen midden 2014 zullen ze televisie en internet van de kabeldistributeurs kunnen doorverkopen, verwacht raadslid Axel Desmedt van het BIPT.

In 2012 kwamen er in België bijna 149.000 internetabonnementen bij, een stijging met 4,2 procent. De doorverkopers van Belgacom zagen niets van die groei. Bij hen verdwenen er nog eens 33.400 abonnementen. Hun aandeel daalde tot 6,53 procent.

De oorzaak is de onstuitbare appetijt van de Belgische particulieren voor bundels van diensten. Alternatieve operatoren komen daar moeilijk aan de bak, omdat ze te klein zijn om rendabel televisie aan te bieden. Liefst 2,6 miljoen Belgen hadden eind 2012 een bundel. Dat is 57 procent van de gezinnen, 8 procentpunten meer dan een jaar voordien. Zowat vier vijfde van de internetabonnementen zit al in een bundel. Een op de drie Belgen heeft een ‘triple play’-abonnement met tv, internet en telefonie.
Daar blijft het niet bij. Ook mobiel gaat in de bundels. Volgens Axel Desmedt van het BIPT bevatte al ongeveer 40 procent van de nieuwe bundels bij Belgacom in 2012 een mobiele component.

Openstelling kabel neemt tijd

De aankomende openstelling van de kabel betekent dat alternatieve operatoren ook internetdiensten en analoge en digitale televisie van de kabeldistributeurs mogen doorverkopen. Tot nog toe konden ze daarvoor enkel bij Belgacom terecht – en dan nog maar sinds kort voor (digitale) televisie.

De openstelling is echter een langdurige procedure. De beslissing dateert van juni 2011. In september-oktober 2012 verwierp de rechtbank de verzoeken om schorsing van de kabelaars. Pas toen kon het BIPT voluit werken aan besluiten om de openstelling in praktijk te brengen. De consultatieronde over de technische en prijsvoorstellen is zonet afgelopen. Zodra de antwoorden verwerkt zijn, gaan de voorstellen van de conferentie van regulatoren (kabel is een gemeenschapsmaterie) naar de Europese Commissie. “De voorstellen worden in het najaar definitief aangenomen”, verzekert Axel Desmedt. Hij blijft bij de eerder aangekondigde timing van “oktober, november”. Aspirant-doorverkopers kunnen pas dan formeel een verzoek indienen bij de kabelaars, die dan zes maanden hebben om hun aanbod in praktijk te brengen. Tegen dan zijn we dus half 2014.

Analoge televisie

Analoge televisie blijft belangrijk, onderstreept Axel Desmedt. Slechts 23 procent van de gezinnen heeft enkel analoge televisie, maar 50 procent – allemaal kabelabonnees – heeft zowel analoge als digitale televisie. Dat maakt dat analoge tv nog 73 procent van de huishoudens bereikt. Analoge tv is interessant voor digitale-tv-huishoudens met twee of meer tv-toestellen, omdat er geen settopbox voor nodig is.

Alternatieve operatoren die aan hun klanten snel televisie willen aanbieden, kunnen met Belgacom onderhandelen over een commerciële overeenkomst, stipte Axel Desmedt aan. Dat is wat Base heeft gedaan voor SNOW. Mobistar heeft dat ook geprobeerd, maar het is niet tot een overeenkomst gekomen. Vervolgens heeft Mobistar op 3 mei een klacht ingediend tegen Belgacom voor misbruik van haar economische machtspositie.

Opmerkelijk: internet via de telefoondraad (DSL) bleef met 51 procent net nog iets populairder in 2012 dan de kabel (48,8 procent). Glasvezeltoegang zit op 0,2 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content