De halfgeleiderorganisatie Semi pleit ondertussen voor realisme. VLSI Research-voorzitter Dan Hutchison verwacht geen daling van de omzet in de branche, wel van de marges.

De grootste impact van de Japanse aardbeving zit volgens iSuppli bij de 300 millimeter wafers. Daaruit worden de meest geavanceerde chips gehaald, vooral DRAM en flashgeheugens en processoren.

Een vijfde van de wereldproductie in wafers komt volgens iSuppli uit de fabriek van Shin-Etsu Chemical in Shirakawa, die is stilgelegd.

Shin-Etsu zei dinsdag dat de schade aan zijn fabriek verder werd onderzocht en dat het onduidelijk was wanneer de productie zou hernemen. Shin-Etsu herhaalde dat er elders productiecapaciteit zou worden opgezet, zonder een timing te geven. Nog eens vijf procent van de wereldproductie komt normaal uit een stilgelegde fabriek van MEMC Electronic Materials in Utsunomiya. De laatste officiële update van MEMC dateert van 15 maart en spreekt van leveringsuitstel "voor de nabije toekomst".

Semi, de wereldwijde sectororganisatie van de halfgeleiderindustrie, pleit voor kalmte. Volgens hen komt de analyse van VLSI Research-voorzitter Dan Hutcheson op weSRCH.com het dichtst bij de realiteit. Hutcheson blikt gedetailleerd terug op de effecten van eerdere rampen op de Japanse halfgeleiderindustrie. Hij stipt aan dat de echte problemen momenteel de onzekere stroomtoevoer en het transport zijn. "Een halfgeleiderfabriek kan niet werken in een systeem van rollende black-outs van drie uur", stelt Hutcheson droogjes vast. Hij wijst erop dat de Toshiba-fabrieken voor flashgeheugens (voor geheugenkaarten en massa-opslag in consumentenelektronica en computers) nu ononderbroken stroom hebben.

"Het effect op de halfgeleideromzet dit jaar zal nul zijn", voorspelt Hutcheson. "Er zal druk zitten op de marges omdat de beperkte aanvoer van grondstoffen de prijzen zal opdrijven. Maar dat fenomeen wordt ook veroorzaakt door de groei en inflatie in Azië."

Ook de website EETimes nuanceert het nieuws van iSuppli. Hij verwijst naar analisten van Nomura Securities. Volgens hen is er al een tijdje een overaanbod aan siliciumwafers en zal de productiestop vraag en aanbod nu gewoon in evenwicht brengen.

B.L.

De halfgeleiderorganisatie Semi pleit ondertussen voor realisme. VLSI Research-voorzitter Dan Hutchison verwacht geen daling van de omzet in de branche, wel van de marges. De grootste impact van de Japanse aardbeving zit volgens iSuppli bij de 300 millimeter wafers. Daaruit worden de meest geavanceerde chips gehaald, vooral DRAM en flashgeheugens en processoren. Een vijfde van de wereldproductie in wafers komt volgens iSuppli uit de fabriek van Shin-Etsu Chemical in Shirakawa, die is stilgelegd. Shin-Etsu zei dinsdag dat de schade aan zijn fabriek verder werd onderzocht en dat het onduidelijk was wanneer de productie zou hernemen. Shin-Etsu herhaalde dat er elders productiecapaciteit zou worden opgezet, zonder een timing te geven. Nog eens vijf procent van de wereldproductie komt normaal uit een stilgelegde fabriek van MEMC Electronic Materials in Utsunomiya. De laatste officiële update van MEMC dateert van 15 maart en spreekt van leveringsuitstel "voor de nabije toekomst". Semi, de wereldwijde sectororganisatie van de halfgeleiderindustrie, pleit voor kalmte. Volgens hen komt de analyse van VLSI Research-voorzitter Dan Hutcheson op weSRCH.com het dichtst bij de realiteit. Hutcheson blikt gedetailleerd terug op de effecten van eerdere rampen op de Japanse halfgeleiderindustrie. Hij stipt aan dat de echte problemen momenteel de onzekere stroomtoevoer en het transport zijn. "Een halfgeleiderfabriek kan niet werken in een systeem van rollende black-outs van drie uur", stelt Hutcheson droogjes vast. Hij wijst erop dat de Toshiba-fabrieken voor flashgeheugens (voor geheugenkaarten en massa-opslag in consumentenelektronica en computers) nu ononderbroken stroom hebben. "Het effect op de halfgeleideromzet dit jaar zal nul zijn", voorspelt Hutcheson. "Er zal druk zitten op de marges omdat de beperkte aanvoer van grondstoffen de prijzen zal opdrijven. Maar dat fenomeen wordt ook veroorzaakt door de groei en inflatie in Azië." Ook de website EETimes nuanceert het nieuws van iSuppli. Hij verwijst naar analisten van Nomura Securities. Volgens hen is er al een tijdje een overaanbod aan siliciumwafers en zal de productiestop vraag en aanbod nu gewoon in evenwicht brengen. B.L.