Angela Merkel uitte vorig jaar kritiek op de Belgische index. Ze wil die automatische koppeling van lonen aan de prijsstijgingen afschaffen. En di Rupo lost nog meer kruit. "Europa moet zich niet hervormen naar het Duitse model", vindt de premier.

Nochtans kan de PS heel wat leren van het hervormde Duitse model. Het toont vooral hoe snel een economie zich kan herpakken. In 2004 was Duitsland afgeschreven. 'De zieke man van Europa', luidde de teneur. Een decennium later staat Duitsland er weer helemaal. Duitse (industriële) producten zijn wereldwijd in trek. Nooit lag de Duitse werkgelegenheidsgraad hoger dan vandaag.

Wat kan de Parti Socialiste daartegen bieden? Wallonië profiteert niet van de Duitse industrieboom. Die Waalse industrie blijft synoniem met verouderde Waalse staalbekkens. Ook bijna een halve eeuw na de neergang van de oude Waalse industrieën zoals staal en steenkool, blijven regio's als Charleroi en Luik teren op Vlaamse solidariteit. Niet toevallig zijn dat nog steeds PS bastions. Provincies als Luxemburg en Namen; en zeker Waals-Brabant, scoren veel hoger.

Het is bovendien een Duitse socialist die de Duitse wederopstanding waarmaakte. Gerhard Schröder (SPD) zorgde daar voor met Hartz hervormingen. Het kostte de sociaaldemocraten weliswaar de verkiezingen, maar Duitsland staat er weer helemaal.

In de laatste paragraaf van de tekst in Der Spiegel vraagt de journalist of di Rupo ook die weg zou willen kiezen. Wil de Belgische premier de Belgische welvaart voorop stellen, ten koste van een verkiezingsnederlaag voor de PS, zoals bij Schröder? Elio di Rupo laat daar zowaar het voordeel van de twijfel. "Ik wil succes boeken als hervormer". Kiest de PS dan toch eindelijk voor de weg naar economische groei?

Angela Merkel uitte vorig jaar kritiek op de Belgische index. Ze wil die automatische koppeling van lonen aan de prijsstijgingen afschaffen. En di Rupo lost nog meer kruit. "Europa moet zich niet hervormen naar het Duitse model", vindt de premier. Nochtans kan de PS heel wat leren van het hervormde Duitse model. Het toont vooral hoe snel een economie zich kan herpakken. In 2004 was Duitsland afgeschreven. 'De zieke man van Europa', luidde de teneur. Een decennium later staat Duitsland er weer helemaal. Duitse (industriële) producten zijn wereldwijd in trek. Nooit lag de Duitse werkgelegenheidsgraad hoger dan vandaag. Wat kan de Parti Socialiste daartegen bieden? Wallonië profiteert niet van de Duitse industrieboom. Die Waalse industrie blijft synoniem met verouderde Waalse staalbekkens. Ook bijna een halve eeuw na de neergang van de oude Waalse industrieën zoals staal en steenkool, blijven regio's als Charleroi en Luik teren op Vlaamse solidariteit. Niet toevallig zijn dat nog steeds PS bastions. Provincies als Luxemburg en Namen; en zeker Waals-Brabant, scoren veel hoger. Het is bovendien een Duitse socialist die de Duitse wederopstanding waarmaakte. Gerhard Schröder (SPD) zorgde daar voor met Hartz hervormingen. Het kostte de sociaaldemocraten weliswaar de verkiezingen, maar Duitsland staat er weer helemaal. In de laatste paragraaf van de tekst in Der Spiegel vraagt de journalist of di Rupo ook die weg zou willen kiezen. Wil de Belgische premier de Belgische welvaart voorop stellen, ten koste van een verkiezingsnederlaag voor de PS, zoals bij Schröder? Elio di Rupo laat daar zowaar het voordeel van de twijfel. "Ik wil succes boeken als hervormer". Kiest de PS dan toch eindelijk voor de weg naar economische groei?