Hans Brockmans

‘De Limburgse Reconversiemaatschappij is haar bestaansreden kwijt’

Hans Brockmans redacteur bij Trends

‘Geen enkele andere Vlaamse provincie heeft een eigen geldpot om te injecteren in lokale bedrijven. Nochtans zijn heel wat regio’s in Vlaanderen economisch minder welvarend dan Limburg.’ Dat zegt Trends-redacteur Hans Brockmans.

“LRM is van Limburg”, meldde Voka-Kamer van Koophandel Limburg begin deze week. Aan de vooravond van een strategische oefening door de raad van bestuur wordt het voortbestaan van de investeringsmaatschappij bepleit. “Ongetwijfeld cirkelen er reeds vogels van allerlei pluimage rond de geldpotten van Limburg”, meldt de gedelegeerd bestuurder van Voka ferm. “Het werd bespaard door de Limburgse kompels. Dit geld is met Limburgs zweet verdiend, het is van Limburg en moet in Limburg blijven.”

De Limburgse Reconversiemaatschappij is sinds 1994 de voortzetting van KS, dat werd opgericht om de sluiting van de mijnen te begeleiden. Dat gebeurt als risicokapitaalverstrekker, vastgoedbeheerder, incubator en nu ook als motor rond campussen zoals Corda. De LRM speelde een cruciale economische rol na de sluiting van Ford Genk. Ze beschikt over een eigen vermogen van 390 miljoen.

De Limburgse Reconversiemaatschappij is haar bestaansreden kwijt

De werkloosheid in Limburg is lager dan in Vlaanderen. De LRM heeft geen bestaansreden meer. De missie, de reconversie, is geslaagd. De maatschappij rept niet meer over de R en noemt zichzelf nu een investeringsmaatschappij. Geen enkele andere Vlaamse provincie heeft echter een eigen geldpot om te injecteren in lokale bedrijven. Nochtans zijn heel wat regio’s in Vlaanderen economisch minder welvarend dan het land van Loon.

In mei 2019, vlak voor de verkiezingen, moet de LRM een nieuw samenwerkingsakkoord tekenen met de Vlaamse regering. Een Limburgs regeringslid dat bijvoorbeeld akkoord gaat met de overheveling van LRM naar Participatiemaatschappij Vlaanderen, begaat electorale zelfmoord. Na de verkiezingen kan echter wel werk worden gemaakt van zo’n operatie. Het is ronduit pathetisch om zoals Voka het zweet van de Limburgse kompels erbij te sleuren als tegenargument.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content