De sfeer van de grote dagen. De adrenaline stroomt snel in de aderen van politici en journalisten. Verscheidene van hen gaan in overdrive. Het samenspel van hen die we gekozen hebben om de staatszaken voor ons te regelen en zij die ons daarover moeten inlichten, doet de democratie geen goed. Het geeft steeds meer kijkers en luisteraars een naar gevoelen.

Het werk van Linda De Win, frontvrouw van Villa Politica, kan daar als voorbeeld van worden beschouwd. Het heeft aanvankelijk iets sympathieks dat de journaliste, die klein van gestalte is, zich overal tussenwringt. Ze slaagt erin om de politici die er toe doen en niet toe doen, er is zendtijd te vullen, voor haar camera te halen.

Gaandeweg gaat haar optreden irriteren. Ze wordt zelf het voorwerp van een reportage onder de titel: de draad van Linda De Win, op www.deredactie.be. Het is niet goed als dat met journalisten gebeurt. Net zoals het niet goed is om een politieke crisis te behandelen als een soap en er een slechte thriller van te maken.

Het spektakel verplaatst zich in de vooravond naar de studio's van radio en televisie. Toppolitici en mindere goden aan het politieke firmament komen er elkaar tegen in de schminkkamers van televisiezenders. Opiniemakers van diverse pluimage zijn er ook. Het tempo van de speciale journaals ligt hoog. Politici vertellen hun verhaal en vertrekken dan spoorslags naar hun zoveelste mediaoptreden.

Elk kent zijn tekst uit het hoofd en debiteert die waar het maar kan. Een journalist verwondert er zich over dat MR-voorzitter Didier Reynders al de hele dag hetzelfde vertelt. Wat had die dan verwacht?

Weinigen zullen de bladzijden en bladzijden crisisbijlagen van de kranten gelezen krijgen. En de aandacht van de persgilde is alweer afgeleid. Hij verschuift zich naar seksuele misbruiken in de Kerk. Een bisschop neemt ontslag. Het mediacircus verplaatst zijn tenten.

Boudewijn Vanpeteghem

De sfeer van de grote dagen. De adrenaline stroomt snel in de aderen van politici en journalisten. Verscheidene van hen gaan in overdrive. Het samenspel van hen die we gekozen hebben om de staatszaken voor ons te regelen en zij die ons daarover moeten inlichten, doet de democratie geen goed. Het geeft steeds meer kijkers en luisteraars een naar gevoelen. Het werk van Linda De Win, frontvrouw van Villa Politica, kan daar als voorbeeld van worden beschouwd. Het heeft aanvankelijk iets sympathieks dat de journaliste, die klein van gestalte is, zich overal tussenwringt. Ze slaagt erin om de politici die er toe doen en niet toe doen, er is zendtijd te vullen, voor haar camera te halen. Gaandeweg gaat haar optreden irriteren. Ze wordt zelf het voorwerp van een reportage onder de titel: de draad van Linda De Win, op www.deredactie.be. Het is niet goed als dat met journalisten gebeurt. Net zoals het niet goed is om een politieke crisis te behandelen als een soap en er een slechte thriller van te maken. Het spektakel verplaatst zich in de vooravond naar de studio's van radio en televisie. Toppolitici en mindere goden aan het politieke firmament komen er elkaar tegen in de schminkkamers van televisiezenders. Opiniemakers van diverse pluimage zijn er ook. Het tempo van de speciale journaals ligt hoog. Politici vertellen hun verhaal en vertrekken dan spoorslags naar hun zoveelste mediaoptreden. Elk kent zijn tekst uit het hoofd en debiteert die waar het maar kan. Een journalist verwondert er zich over dat MR-voorzitter Didier Reynders al de hele dag hetzelfde vertelt. Wat had die dan verwacht? Weinigen zullen de bladzijden en bladzijden crisisbijlagen van de kranten gelezen krijgen. En de aandacht van de persgilde is alweer afgeleid. Hij verschuift zich naar seksuele misbruiken in de Kerk. Een bisschop neemt ontslag. Het mediacircus verplaatst zijn tenten. Boudewijn Vanpeteghem