De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble werd en wordt algemeen beschouwd als een de te duchten onderhandelaar in het Griekse debat.

Schäuble nam in de onderhandelingen over een derde noodpakket voor de Grieken openlijk een onverzettelijke houding aan met betrekking tot het Griekse verzoek om de opgelegde besparingsmaatregelen te temperen. Volgens critici her en der stuurde de Duitse minister van Financiën met die onverzettelijk houding aan op een Grieks vertrek (grexit) uit de eurozone.

Maar dat klopt niet, benadrukt Schäuble nu in een interview met de Duitse televisiezender ZDF. In het interview bevestigt hij zijn engagement voor de fel bevochten Griekse bailout-deal, en ontkent hij stellig dat Duitsland van plan was om Griekenland naar een exit uit de muntunie te loodsen.

Afgrond

"In juli was het geen kwestie van Griekenland uit de euro te willen gooien, dat is een vervalsing van de feiten," aldus Schäuble in een verwijzing naar de in juli bereikte deal voor Griekenland: "We hebben Europa niet naar de afgrond willen leiden."

Het reddingspakket voor Grieknland - het derde in vijf jaar tijd - nam zes maanden van bittere onderhandelingen in beslag die Griekenland - bij gebrek aan een sluitende overeenkomst - bijna naar een grexit hebben geleid. Maar zover kwam het voorlopig niet.

Goedkeuring door het parlement

Belangrijk evenwel: het reddingsplan moet - morgen woensdag 19 augustus - nog goedgekeurd worden door het Griekse parlement. En daar kan het interview met de Duitse televisiezender ZDF allicht bij helpen.

Schäuble stelt alvast dat hij optimistischer is over de kansen die Griekenland krijgt om zich uit het schuldenmoeras te bevrijden.

'De juiste beslissing'

"De afgelopen weken zijn de zaken veel vlotter verlopen dan de meeste van mijn collega's voor mogelijk hebben gehouden. Laat ons hopen dat dit blijft duren, zodat Griekenland een echte kans krijgt, één waarbij wij alle belang hebben om te slagen", aldus de 72- jarige Schäuble aan ZDF.

Een recente peiling van de Duitse krant Handelsblatt toont aan dat 47 procent van de Duitsers achter de de 'hardelijnstrategie' van Schäuble in het Griekse debat staat.

"Ik heb het mezelf niet gemakkelijk gemaakt, maar ik denk dat we alles tegen elkaar afgewogen de juiste beslissing hebben genomen", verduidelijkt Schäuble.

(BO/CNBC)

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble werd en wordt algemeen beschouwd als een de te duchten onderhandelaar in het Griekse debat. Schäuble nam in de onderhandelingen over een derde noodpakket voor de Grieken openlijk een onverzettelijke houding aan met betrekking tot het Griekse verzoek om de opgelegde besparingsmaatregelen te temperen. Volgens critici her en der stuurde de Duitse minister van Financiën met die onverzettelijk houding aan op een Grieks vertrek (grexit) uit de eurozone.Maar dat klopt niet, benadrukt Schäuble nu in een interview met de Duitse televisiezender ZDF. In het interview bevestigt hij zijn engagement voor de fel bevochten Griekse bailout-deal, en ontkent hij stellig dat Duitsland van plan was om Griekenland naar een exit uit de muntunie te loodsen."In juli was het geen kwestie van Griekenland uit de euro te willen gooien, dat is een vervalsing van de feiten," aldus Schäuble in een verwijzing naar de in juli bereikte deal voor Griekenland: "We hebben Europa niet naar de afgrond willen leiden."Het reddingspakket voor Grieknland - het derde in vijf jaar tijd - nam zes maanden van bittere onderhandelingen in beslag die Griekenland - bij gebrek aan een sluitende overeenkomst - bijna naar een grexit hebben geleid. Maar zover kwam het voorlopig niet.Belangrijk evenwel: het reddingsplan moet - morgen woensdag 19 augustus - nog goedgekeurd worden door het Griekse parlement. En daar kan het interview met de Duitse televisiezender ZDF allicht bij helpen. Schäuble stelt alvast dat hij optimistischer is over de kansen die Griekenland krijgt om zich uit het schuldenmoeras te bevrijden."De afgelopen weken zijn de zaken veel vlotter verlopen dan de meeste van mijn collega's voor mogelijk hebben gehouden. Laat ons hopen dat dit blijft duren, zodat Griekenland een echte kans krijgt, één waarbij wij alle belang hebben om te slagen", aldus de 72- jarige Schäuble aan ZDF.Een recente peiling van de Duitse krant Handelsblatt toont aan dat 47 procent van de Duitsers achter de de 'hardelijnstrategie' van Schäuble in het Griekse debat staat. "Ik heb het mezelf niet gemakkelijk gemaakt, maar ik denk dat we alles tegen elkaar afgewogen de juiste beslissing hebben genomen", verduidelijkt Schäuble.(BO/CNBC)