Winterplan voor energie: Tihange 2 blijft mogelijk toch langer open

Tinne Van der Straeten

De federale regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een ‘Winterplan’ dat België, maar vooral ook onze buurlanden, over een moeilijke energiewinter heen moet helpen. De regering overweegt toch om Tihange 2 langer open te houden, hoewel dat volgens Engie onmogelijk is.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de Europese energiebevoorrading sterk verstoord. Nu het zomer is, blijven de effecten nog relatief beperkt, maar volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) gaat Europa hoe dan ook een zware winter tegemoet. De regering zette daarom een winterplan in de steigers, met een aantal maatregelen die ons op korte en langere termijn moeten voorbereiden. Dat heeft niet zozeer te maken met de bevoorradingszekerheid in eigen land, zegt de minister. Gas komt België voornamelijk binnen via rechtstreekse verbindingen met Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk en via de LNG-terminal in Zeebrugge, en dus is ons land minder kwetsbaar voor onderbrekingen van de Russische gasstroom. Alleen komen grote buurlanden als Frankrijk en vooral Duitsland komende winter mogelijk wel in de problemen, wat een grote impact op onze economie en op de energieprijzen zou hebben.

‘De vraag is niet zozeer of we voldoende energie zullen hebben, maar wél of we maximaal solidair kunen zijn met de buurlanden’, zei Van der Straeten vrijdag op een persconferentie na afloop van de ministerraad.

Tihange 2, mogelijk of niet?

Eén van de meest opvallende maatregelen is de mogelijke verlenging van de levensduur van Tihange 2, wellicht tot begin maart. De centrale sluit normaal gezin op 1 februari de deuren, maar kan het mogelijk nog iets langer rekken. Concreet vraagt de regering uitbater Engie om daarover in gesprek te gaan met de nucleaire veiligheidsautoriteit FANC. Als die het licht op groen zou zetten, zal de regering het wettelijke kader aanpassen, zei Van der Straeten.

Een woordvoerster van Engie verklaarde gisteren/donderdag al wel dat een verlenging van Tihange 2 – net als van Doel 3 – wat hen betreft om technische en veiligheidsredenen onmogelijk is. Voor Doel 3 is het inderdaad te laat, beaamde Van der Straeten.

Daarnaast wordt de gasopslagcapaciteit in Loenhout tegen de winter volledig gevuld, wordt producenten gevraagd om onderhoud niet in de winter te plannen, moeten bedrijven een eigen intern noodplan hebben voor als de bevoorrading zou stokken en doet ook de federale regering een duit in het zakje door de thermostaat in overheidsgebouwen wat lager te zetten.

Premier Alexander De Croo deed ook een bredere oproep om geen energie te verspillen, want ‘elf miljoen kleintjes maken één groot.’

Op langere termijn is het de bedoeling om de uitzendcapaciteit van de terminal in Zeebrugge en de doorvoercapaciteit naar Duitsland te vergroten en de Europese energiemarkt te hervormen door in te zetten op groepsaankopen en prijsplafonds. ‘Onze bevoorradingszekerheid komt niet in het gedrang’, benadrukte Van der Straeten nog, ‘maar we mogen niet in slaap worden gewiegd’. ‘Het wordt hoe dan ook een moeilijke winter in Europa.’

Partner Content