Stijn Fockedey

‘Wie is bang van Bart Tommelein?’

Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Bart Tommelein bereidt een wetsvoorstel voor dat moet dienen als een wapen om Facebook in toom te houden. “Het is een begin, maar de Facebook-boete is vooral bedoeld voor lokale overtreders”, zegt Stijn Fockedey, redacteur bij Trends.

Wie in België een zware inbreuk op de privacyregelgeving maakt, moet binnenkort een administratieve boete krijgen die kan oplopen tot meer dan 800.000 euro. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) bereidt een wetsvoorstel voor, zodat de Privacycommissie straffen kan uitdelen die in de lijn liggen van die van haar Nederlandse tegenhanger. Tommelein probeert de wet te verkopen als een wapen om Facebook en compagnie in toom te houden.

De Facebook-boete is vooral bedoeld voor lokale overtreders

Het is een begin, maar die bedragen zijn nog altijd veel te klein voor giganten zoals Facebook. ‘s Werelds grootste sociaalnetwerksite had vorig jaar een vrije kasstroom van ongeveer 9 miljoen euro per dag. In één middagpauze heeft Facebook die boete al grotendeels terugverdiend.

Bovendien kun je er gif op innemen dat Facebook om het even welke beslissing met een leger advocaten aanvecht tot het einde der tijden. Als Facebook dan nog niet gewillig is, kan de Privacycommissie enkel wat computers en bureaustoelen aanslaan in het Brusselse bijkantoortje van Facebook.

Nee, de Facebook-boete is vooral bedoeld voor lokale overtreders. Tot grote frustratie van de Privacycommissie beginnen lokale organisaties het ook minder nauw te nemen met de privacyregelgeving. Als Facebook de wet mag overtreden, dan mogen wij het ook, is hun redenering. Hoge boetes kunnen iedereen in België weer wat meer in het gareel doen lopen. Maar Facebook en andere grote sociaalnetwerksites moeten op Europees niveau worden aangepakt. Maar het is nog altijd wachten op een Europese privacyverordening.

De Europese politici spreken dezelfde stoere taal als Tommelein. En daar blijft het eigenlijk bij. Het water is gewoon veel te diep tussen verschillende lidstaten, vooral als het erom gaat macht af te staan aan een Europese waakhond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content