De afgelopen tien jaar was de Belgische werkloosheid nooit hoger dan nu, met een werkloosheidsgraad die in juni tot 8,7 procent is opgelopen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van de laatste bijwerking van het Statistisch Tijdschrift van de Nationale Bank.

Ook in absolute zin ligt het aantal werklozen erg hoog, aldus de kranten. In juli waren er zo 610.893 niet-werkende werkzoekenden. De kranten merken op dat dat cijfer weliswaar omhoog gestuwd is door de seizoenseffecten. In de zomer zijn er namelijk altijd meer werkzoekenden omdat bedrijven het aantal tijdelijke werknemers terugschroeven.

Wake-upcall

Niettemin is het al bijna acht jaar geleden dat het aantal werkzoekenden in de zomer nog meer dan de 600.000 bedroeg. "Dat is ook voor mij een wake-upcall", aldus Jan Denys van HR-bedrijf Randstad in de kranten. "We hadden het idee dat de Belgische arbeidsmarkt in de crisis relatief goed heeft standgehouden. Dat we nu toch op een recordpeil zitten, geeft aan hoe zwaar de crisis is."

Jan Denys: 'We mogen nog stijgingen van de werkloosheid verwachten'

Europees gezien blijkt wel dat de Belgische arbeidsmarkt de crisis vrij goed doorstaan heeft. Toch stelt Denys dat het globale plaatje ook voor België niet goed is, "zeker omdat we voor de komende tijd nog stijgingen mogen verwachten". "In 2014 zal de werkloosheid nog licht hoger liggen dan nu, ondanks het einde van de recessie in de eurozone."

Positief is dat in België de werkgelegenheid tot voor kort nog toenam. Zo hadden vorig jaar 4,55 miljoen Belgen een baan, wat eveneens het hoogste aantal is in een decennium. "Dat de werkloosheid toch ook stijgt, komt doordat de beroepsbevolking sneller groeit dan het aantal banen", legt Denys uit. Volgens hem is evenwel ook aan de groei van de werkgelegenheid een einde gekomen. (Belga/EE)

De afgelopen tien jaar was de Belgische werkloosheid nooit hoger dan nu, met een werkloosheidsgraad die in juni tot 8,7 procent is opgelopen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van de laatste bijwerking van het Statistisch Tijdschrift van de Nationale Bank. Ook in absolute zin ligt het aantal werklozen erg hoog, aldus de kranten. In juli waren er zo 610.893 niet-werkende werkzoekenden. De kranten merken op dat dat cijfer weliswaar omhoog gestuwd is door de seizoenseffecten. In de zomer zijn er namelijk altijd meer werkzoekenden omdat bedrijven het aantal tijdelijke werknemers terugschroeven.Wake-upcall Niettemin is het al bijna acht jaar geleden dat het aantal werkzoekenden in de zomer nog meer dan de 600.000 bedroeg. "Dat is ook voor mij een wake-upcall", aldus Jan Denys van HR-bedrijf Randstad in de kranten. "We hadden het idee dat de Belgische arbeidsmarkt in de crisis relatief goed heeft standgehouden. Dat we nu toch op een recordpeil zitten, geeft aan hoe zwaar de crisis is." Jan Denys: 'We mogen nog stijgingen van de werkloosheid verwachten' Europees gezien blijkt wel dat de Belgische arbeidsmarkt de crisis vrij goed doorstaan heeft. Toch stelt Denys dat het globale plaatje ook voor België niet goed is, "zeker omdat we voor de komende tijd nog stijgingen mogen verwachten". "In 2014 zal de werkloosheid nog licht hoger liggen dan nu, ondanks het einde van de recessie in de eurozone." Positief is dat in België de werkgelegenheid tot voor kort nog toenam. Zo hadden vorig jaar 4,55 miljoen Belgen een baan, wat eveneens het hoogste aantal is in een decennium. "Dat de werkloosheid toch ook stijgt, komt doordat de beroepsbevolking sneller groeit dan het aantal banen", legt Denys uit. Volgens hem is evenwel ook aan de groei van de werkgelegenheid een einde gekomen. (Belga/EE)