De werkloosheid in Frankrijk is tijdens het derde kwartaal van dit jaar verder toegenomen en nadert de recordniveau's van eind jaren '90. Volgens cijfers van het nationale Franse instituut voor statistiek en economische studies Insee waren tijdens het derde kwartaal van 2012 zowat 2,8 miljoen Fransen werkloos. Dat komt overeen met een werkloosheidsgraad van 9,9 procent van de actieve bevolking.

Bij de 15- tot 24-jarigen was in Frankrijk tijdens het derde kwartaal zowat een op de vier werkloos.

Besparingen

Nog volgens het Insee heeft het budgettaire saneringsbeleid van de Europese landen Frankrijk dit jaar 0,8 procent economische groei gekost. Spanje en Italië moeten respectievelijk 1,3 en 1,1 procent ontberen. In Duitsland spelen de gevolgen van de besparingen veel minder: de Duitsers liepen 0,2 procent economische groei mis.

Het instituut benadrukt wel dat de cijfers voorzichtig geïnterpreteerd moeten worden. "Het is mogelijk dat zonder deze budgettaire maatregelen de onzekerheid over de houdbaarheid van de openbare schuld in de eurozone zou zijn toegenomen". Ook die onzekerheid kan wegen op de economische activiteit.

De werkloosheid in Frankrijk is tijdens het derde kwartaal van dit jaar verder toegenomen en nadert de recordniveau's van eind jaren '90. Volgens cijfers van het nationale Franse instituut voor statistiek en economische studies Insee waren tijdens het derde kwartaal van 2012 zowat 2,8 miljoen Fransen werkloos. Dat komt overeen met een werkloosheidsgraad van 9,9 procent van de actieve bevolking. Bij de 15- tot 24-jarigen was in Frankrijk tijdens het derde kwartaal zowat een op de vier werkloos. Besparingen Nog volgens het Insee heeft het budgettaire saneringsbeleid van de Europese landen Frankrijk dit jaar 0,8 procent economische groei gekost. Spanje en Italië moeten respectievelijk 1,3 en 1,1 procent ontberen. In Duitsland spelen de gevolgen van de besparingen veel minder: de Duitsers liepen 0,2 procent economische groei mis. Het instituut benadrukt wel dat de cijfers voorzichtig geïnterpreteerd moeten worden. "Het is mogelijk dat zonder deze budgettaire maatregelen de onzekerheid over de houdbaarheid van de openbare schuld in de eurozone zou zijn toegenomen". Ook die onzekerheid kan wegen op de economische activiteit.