"Er staat een sterke Vlaamse regering in de steigers." Dat zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). VBO stelt tevreden vast dat de vorming van de verschillende deelregeringen en de federale regering de laatste dagen in een stroomversnelling is geraakt. "Dat is een goede zaak voor het vertrouwen van zowel buitenlandse als binnenlandse investeerders als van de bevolking en de ondernemingen", luidt het in een mededeling.

Langs Vlaamse kant stelt VBO vast dat 'de wil er blijkbaar is om een sterke regering te vormen die structurele oplossingen biedt voor de uitdagingen zoals vergrijzing en welzijn, werkgelegenheid, én de efficiënte werking van de overheid'. Timmermans vindt dat nu op het positieve elan voortgegaan moet worden. Er moet volgens de VBO-topman ook snel een sterke federale regering gevormd worden die een drieledig pact nastreeft: een concurrentiepact, een energiepact en een efficiëntiepact voor overheidsadministratie.

Unizo: 'Wachten op definitief regeerakkoord'

Unizo zegt tevreden te zijn met de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. "De coalitie die vandaag is gevormd benadrukt de komende jaren volop te willen inzetten op het sociaal-economische beleid, wat absoluut noodzakelijk is om de bestaande en toekomstige uitdagingen aan te pakken", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie wacht nu op het definitieve regeerakkoord voor verdere inhoudelijke reacties. Net als het VBO benadrukt Unizo het belang om 'snel een federale regering te vormen met het oog op stabiliteit'.

Voka: 'Lastenverhogingen geen optie'

Voka stelt dat duidelijke keuzes nodig zullen zijn in het Vlaamse regeerakkoord. "Lastenverhogingen zijn hierbij geen optie, aangezien we al zowat de hoogste lastendruk van de eurozone hebben." Maar Voka-voorzitter Michel Delbaere denkt dat de moeilijke opdracht met de drie partijen tot een goed eind kan worden gebracht, 'aangezien de partijprogramma's waarmee deze partijen campagne voerden het dichtst aansloten bij de prioriteiten van de Vlaamse werkgevers'.

Volgens Voka moet de voorgestelde Vlaamse coalitie het verschil maken als ze ook federaal geloofwaardig wil zijn, rekening houdend met de Europese deadlines. "Dit jaar valt er federaal nog minstens 1,3 miljard euro te besparen door het onverwacht groter tekort. En voor 1 oktober moet het begrotingsplan voor 2015 bij de Europese Commissie liggen en daarin moeten we 5 à 6 miljard federaal bezuinigen. Dat zijn nog maar 71 dagen te gaan. Dit is krap maar niet onmogelijk", licht Voka-voorzitter Delbaere toe.

(Belga/BO)

De werkgevers reageren voorzichtig positief op de doorbraak in de Vlaamse regeringsonderhandelingen. CD&V, N-VA en Open VLD hebben in hun kiescampagne immers de klemtoon gelegd op de economie. De werkgevers denken dat de kans nu groot is dat veel van hun prioriteiten worden aangepakt.

Bekijk hier de reportage van Kanaal Z

"Er staat een sterke Vlaamse regering in de steigers." Dat zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). VBO stelt tevreden vast dat de vorming van de verschillende deelregeringen en de federale regering de laatste dagen in een stroomversnelling is geraakt. "Dat is een goede zaak voor het vertrouwen van zowel buitenlandse als binnenlandse investeerders als van de bevolking en de ondernemingen", luidt het in een mededeling. Langs Vlaamse kant stelt VBO vast dat 'de wil er blijkbaar is om een sterke regering te vormen die structurele oplossingen biedt voor de uitdagingen zoals vergrijzing en welzijn, werkgelegenheid, én de efficiënte werking van de overheid'. Timmermans vindt dat nu op het positieve elan voortgegaan moet worden. Er moet volgens de VBO-topman ook snel een sterke federale regering gevormd worden die een drieledig pact nastreeft: een concurrentiepact, een energiepact en een efficiëntiepact voor overheidsadministratie.Unizo: 'Wachten op definitief regeerakkoord' Unizo zegt tevreden te zijn met de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. "De coalitie die vandaag is gevormd benadrukt de komende jaren volop te willen inzetten op het sociaal-economische beleid, wat absoluut noodzakelijk is om de bestaande en toekomstige uitdagingen aan te pakken", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie wacht nu op het definitieve regeerakkoord voor verdere inhoudelijke reacties. Net als het VBO benadrukt Unizo het belang om 'snel een federale regering te vormen met het oog op stabiliteit'.Voka: 'Lastenverhogingen geen optie'Voka stelt dat duidelijke keuzes nodig zullen zijn in het Vlaamse regeerakkoord. "Lastenverhogingen zijn hierbij geen optie, aangezien we al zowat de hoogste lastendruk van de eurozone hebben." Maar Voka-voorzitter Michel Delbaere denkt dat de moeilijke opdracht met de drie partijen tot een goed eind kan worden gebracht, 'aangezien de partijprogramma's waarmee deze partijen campagne voerden het dichtst aansloten bij de prioriteiten van de Vlaamse werkgevers'.Volgens Voka moet de voorgestelde Vlaamse coalitie het verschil maken als ze ook federaal geloofwaardig wil zijn, rekening houdend met de Europese deadlines. "Dit jaar valt er federaal nog minstens 1,3 miljard euro te besparen door het onverwacht groter tekort. En voor 1 oktober moet het begrotingsplan voor 2015 bij de Europese Commissie liggen en daarin moeten we 5 à 6 miljard federaal bezuinigen. Dat zijn nog maar 71 dagen te gaan. Dit is krap maar niet onmogelijk", licht Voka-voorzitter Delbaere toe. (Belga/BO)