‘Werkgevers zullen hogere opzegvergoedingen doorrekenen aan overheid’

© reuters
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Arbeidsrechtadvocaat Herman van Hoogenbemt (Tilleman van Hoogenbemt) verwacht binnenkort een atoombom op het arbeidsrecht.

Volgende maandag verloopt de deadline die de wetgever verplicht om het statuut van arbeiders en bedienden gelijk te stellen. “Vanaf dan is er geen juridisch verschil meer tussen arbeiders en bedienden”, zegt arbeidsrechtadvocaat Herman van Hoogenbemt (Tilleman van Hoogenbemt).

“De carensdag voor arbeiders valt dan weg en ze hebben ook recht op hogere opzegpremies. Dat wordt een atoombom, die gevolgen heeft voor heel het arbeidsrecht.”

De advocaat verwacht dat adviseurs van ontslagen arbeiders de voordelige formule-Claeys voor de opzegvergoeding zullen eisen en op termijn verkrijgen. “De advocaten van de werkgevers kunnen, tenzij er snel een wet komt, niet anders dan de meerkosten verhalen op de overheid. Die verzuimde om het statuut van arbeiders en bedienden naar elkaar toe te laten groeien.” Hij verwacht ook dat het ontbreken van een wettelijk eenheidsstatuut voordelig kan zijn voor ontslagen bedienden.

Arbeiders zijn sinds een uitspraak van Cassatie in 2011 bijvoorbeeld wettelijk beter beschermd tegen ontslag. De werkgever moet aantonen dat hij een bijzonder goede reden heeft. Kan hij dat niet, is er naast de opzeg- een extra premie van zes maanden loon wegens willekeurig ontslag.

“Een werkgever die voortaan een bediende wil ontslaan, doet dit voortaan ook meer beter met een onderbouwde motivatie”, waarschuwt de advocaat. “Het arbeidsrecht wemelt van collectieve voordelen die de afzonderlijke paritaire comités voor arbeiders en bedienden onderhandelden. Creatieve advocaten zullen van de ene naar de andere cao shoppen om hun klanten te bedienen. Ik kan me niet indenken dat de meerderheidspartijen dit niet hebben zien aankomen. De gevolgen van hun verzuim zijn echter voor de volgende regering.”

Een andere gevolg is dat het nut moet bekeken worden van de verschillende organisaties, vakbonden, overheden, rechters en ambtenaren, die zich afzonderlijk bezighouden met de rechten van arbeiders en bedienden. Van Hoogenbemt: “Ze hebben vanaf volgende week geen bestaansrecht meer. De tweedeling kost handenvol geld en houdt structuren in stand die hun beste tijd hebben gehad. Hoog tijd om hier schoon schip te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content