Het rapport 2015, genaamd "Doing Business", gaat over het wettelijke kader waarin kleine en middelgrote ondernemingen in 189 economieën opereren. De opstellers van het rapport gingen na in welke omstandigheden ondernemingen hun activiteiten kunnen lanceren, toegang hebben tot internet of tot krediet, of hun belastingen betalen.

De rangschikking is vaak het voorwerp van heftige kritiek. Vooral China gaat nog wel eens tekeer tegen zijn rangschikking (93ste in 2014) en vroeg al om eenvoudigweg niet langer opgenomen te worden.

Toegang tot krediet

De Wereldbank heeft daarom zijn methodologie dit jaar herzien. Hoofdeconoom Kaushik Basu riep vooral op om in het klassement "niet meer te zien dan wat het weergeeft". (China staat dit jaar op plaats 90)

Singapore voert de rangschikking al aan sinds 2007, en wordt nu gevolgd door Nieuw-Zeeland, Hong Kong, Denemarken en Zuid-Korea. België verliest twee plaatsen en komt uit op plaats 42, net voor Zuid-Afrika en net na Chili. Vooral op het vlak van eigendomsoverdracht, de aansluitingsprocedure voor elektriciteit en de toegang tot krediet zijn inspanningen nodig, vindt de Wereldbank.

Van onze buurlanden staat Duitsland op plaats 14, Nederland op plaats 27, Frankrijk op plaats 31 en Luxemburg op plaats 59.

Globaal wordt het in de meeste landen gaandeweg gemakkelijker om zaken te doen, aldus het rapport.

(Belga/RR)

Het rapport 2015, genaamd "Doing Business", gaat over het wettelijke kader waarin kleine en middelgrote ondernemingen in 189 economieën opereren. De opstellers van het rapport gingen na in welke omstandigheden ondernemingen hun activiteiten kunnen lanceren, toegang hebben tot internet of tot krediet, of hun belastingen betalen. De rangschikking is vaak het voorwerp van heftige kritiek. Vooral China gaat nog wel eens tekeer tegen zijn rangschikking (93ste in 2014) en vroeg al om eenvoudigweg niet langer opgenomen te worden. De Wereldbank heeft daarom zijn methodologie dit jaar herzien. Hoofdeconoom Kaushik Basu riep vooral op om in het klassement "niet meer te zien dan wat het weergeeft". (China staat dit jaar op plaats 90) Singapore voert de rangschikking al aan sinds 2007, en wordt nu gevolgd door Nieuw-Zeeland, Hong Kong, Denemarken en Zuid-Korea. België verliest twee plaatsen en komt uit op plaats 42, net voor Zuid-Afrika en net na Chili. Vooral op het vlak van eigendomsoverdracht, de aansluitingsprocedure voor elektriciteit en de toegang tot krediet zijn inspanningen nodig, vindt de Wereldbank. Van onze buurlanden staat Duitsland op plaats 14, Nederland op plaats 27, Frankrijk op plaats 31 en Luxemburg op plaats 59.Globaal wordt het in de meeste landen gaandeweg gemakkelijker om zaken te doen, aldus het rapport.(Belga/RR)