Waals minister van Werk Eliane Tillieux (PS) plant een proefproject met de IFAPME, een overheidsorgaan met 350 personeelsleden. Dat schrijven L'Echo en de kranten van Sudpresse dinsdag.

PS-voorzitter Elio Di Rupo brak begin september een lans voor een algemene vierdagenweek. Waals minister van Ambtenarenzaken Christophe Lacroix kondigde enkele dagen later meteen plannen aan rond een kortere werkweek voor bepaalde groepen ambtenaren ouder dan zestig. Tillieux gaat nu een stap verder, door de arbeidsduurvermindering in een hele organisatie te testen.

Voor de concrete uitwerking is het wel nog wachten tot 2018. Bedoeling is immers de nieuwe regeling te integreren in de nieuwe beheersovereenkomst met IFAPME, een organisatie gespecialiseerd in werkplekleren.

Alle pistes open

Tillieux laat zich bovendien nog niet vastpinnen op de precieze modaliteiten. Worden het kortere werkdagen, een kortere werkweek, arbeidsduurvermindering berekend per maand of zelfs langer? Voorlopig houdt de PS-minister alle pistes open.

Wel is zeker dat de kostprijs centraal zal staan. "We moeten een correct evenwicht vinden. Behouden we het salaris van de werknemers volledig of slechts deels? Raken we aan de vakantiedagen. Al die vragen zullen grondig geanalyseerd worden", aldus Tillieux.

Doel is de relatief hoge structurele werkloosheid in Wallonië aan te pakken. "Het idee is dus wel degelijk om de arbeidsduur te verminderen in een poging de werkloosheid terug te dringen" via bijkomende aanwervingen die door de ingreep mogelijk zouden worden, bevestigt Tillieux nog in de kranten. (Belga/NS)

Waals minister van Werk Eliane Tillieux (PS) plant een proefproject met de IFAPME, een overheidsorgaan met 350 personeelsleden. Dat schrijven L'Echo en de kranten van Sudpresse dinsdag. PS-voorzitter Elio Di Rupo brak begin september een lans voor een algemene vierdagenweek. Waals minister van Ambtenarenzaken Christophe Lacroix kondigde enkele dagen later meteen plannen aan rond een kortere werkweek voor bepaalde groepen ambtenaren ouder dan zestig. Tillieux gaat nu een stap verder, door de arbeidsduurvermindering in een hele organisatie te testen. Voor de concrete uitwerking is het wel nog wachten tot 2018. Bedoeling is immers de nieuwe regeling te integreren in de nieuwe beheersovereenkomst met IFAPME, een organisatie gespecialiseerd in werkplekleren. Tillieux laat zich bovendien nog niet vastpinnen op de precieze modaliteiten. Worden het kortere werkdagen, een kortere werkweek, arbeidsduurvermindering berekend per maand of zelfs langer? Voorlopig houdt de PS-minister alle pistes open. Wel is zeker dat de kostprijs centraal zal staan. "We moeten een correct evenwicht vinden. Behouden we het salaris van de werknemers volledig of slechts deels? Raken we aan de vakantiedagen. Al die vragen zullen grondig geanalyseerd worden", aldus Tillieux. Doel is de relatief hoge structurele werkloosheid in Wallonië aan te pakken. "Het idee is dus wel degelijk om de arbeidsduur te verminderen in een poging de werkloosheid terug te dringen" via bijkomende aanwervingen die door de ingreep mogelijk zouden worden, bevestigt Tillieux nog in de kranten. (Belga/NS)